Stephen King gör om von Triers Riket

Skräckmästaren Stephen King hittade 1997 i en videobutik i Colorado Lars von Triers film Riket. King ville köpa rättigheterna för att göra en amerikansk version men Columbia Pictures hade dem redan. För två år sedan fick Stephen King loss von Triers material och det har nu blivit en TV-serie i 15 delar som hade premiär på TV-kanalen ABC igår kväll med titeln Kingdom Hospital.

Jo man känner genast igen den dem synska fru Drusse med sin tjocke son, och alla de galna läkarna. De första två timmarna av Kingdom hospital domineras annars av Stephen Kings självbiografiska skildring av hur han blir påkörd av en bil och smitaren lämnar honom döende vid vägkanten. Det är det som känts starkast. För Lars von Triers geniala anslag och perfekt skruvade ironi har gått förlorad. Kingdom Hospital har tyvärr förvandlats till en ganska ordinär blandning av vanlig skräckfilm och Twin Peaks. Och ingen kan förstås ersätta Ernst-Hugo Järegårds dr Helmer och Ghita Nörbys Rigmor. Det är synd att amerikanerna inte klara av att läsa textremsor utan måste nöja sig med denna B-version av Riket.
Stephen King är dock nöjd med sitt arbete och säger till New York Times att han hoppa satt
Kingdom Hospital ska spä på människors berättigade skräck för vad som kan hända på sjukhus. Och ska man säga något snällt så är Kingdom Hospital ju i alla fall en smula originell serie jämfört med den vanliga skräckproduktionen och så har man gjort en bra website om själva sjukhuset och Sigrid Drusses eller som hon heter här Sally Druses iakttagelser.

Thomas Nordegren

thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".