Lena Cronqvist med självporträtt.
KONST

Lena Cronqvist tillbaka i barndomens Karlstad

Just nu pågår förberedelserna inför Lena Cronqvists utställning på Värmlands museum i Karlstad och i museiparken utanför. Skulpturer, grafik och målningar kommer att visas, och Lena Cronqvist var på plats i veckan för att följa uppackningen.

Det är första gången som Lena Cronqvist ser skulpturerna av flickorna med katter i famnen, som just har packats upp. Hon synar dem ingående, kattflickorna, som hon kallar dem.

Det är flickor och självporträtt som man kanske först kommer att tänka på när man tänker på Lena Cronqvists verk. Och att de kan vara rätt obehagliga att titta på. Flickorna med intensiva ögon som klipper sönder blödande dockor. Bland annat.

Hon är född på nyårsafton och var därför yngst i klassen i flickskolan hon gick i Karlstad. Immun mot det pojk- och klädintresse som klasskamraterna hunnit utveckla drog hon sig undan och blev mycket ensam i skolan, där hon inte trivdes alls. Redan då betydde konsten mycket. Och minnena av barndomens Karlstad är blandade:

Det är andra gången som Cronqvist ställer ut på Värmlands museum. Sist var för knappt 20 år sedan. Och konstchefen Bo Jonzon gör inget för att dölja sin förtjusning över att det äntligen är dags för en ny stor utställning.

Lena Cronqvist har ett långt konstnärsskap bakom sig. Drygt 70 år fyllda stöder hon sig med en käpp när hon går. Hon har en nyopererad höft, och därför har hon tillbringat mycket tid hemma i lägenheten på söder i Stockholm. Det andra hemmet, som hon talar varmt om, framför allt ateljén, ligger på Koster. Dit drar hon sig gärna undan för att skapa utan att vardagen tränger sig på. En vardag som den här, med journalister och fotografer som vill ha saker av henne tills hon trött antyder att det nog räcker nu. Hon måste jobba också.

Skulpturerna som gjutits i Thailand håller på att befrias från sina prassliga embalage och inne i utställningssalarna står Lena Cronqvists självporträtt lutade mot väggarna. Hon är här för att lägga sin hand på utformningen av utställningen som öppnar den 19 juni. Ingen av tavlorna som ingår i utställningen är äldre än fyra år så hon är i högsta grad produktiv i sitt skapande. För en månad sedan såldes hennes tavla Madonna för 5,1 miljoner kronor. Tavlan Trolovningen såldes även den för flera miljoner. Det är lätt ofattbara summor.

Laila Carlsson, SR Värmland
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".