De utvalda

I dag (fredag 5 mars) är det premiär för filmen ”De utvalda”, ett rättegångsdrama från det land som rättegångsdramer brukar komma från - USA. Filmen är dessutom en i raden av filmer som bygger på böcker av en före detta advokat, John Grisham. I huvudrollerna två storstjärnor som faktiskt för första gången spelar mot varandra Gene Hackman och Dustin Hoffman. Gunnar Bolin har sett ”De utvalda”.

Det är en genre i sig, det amerikanska rättegångsdramat, och det trots att filmerna alltid blir pratiga för att inte säga uppvisningar i retorik. Advokater som lutar sig lojt mot jurybåsets träräcke och som sedan kommer med briljanta uppvisningar i talekonst. Eller munhuggningar mellan domaren och advokaterna och, bang bang med klubban, och så kalla fram kontrahenterna och väsa: ”Så här gör man inte i min rättssal!”

Ja, det finns nästan lika många klichéer att pricka av som det gör i en maffia– eller polisfilm. Men man kan också ta dem och ändå göra bra dramatik. De ofta använda bilderna visar varför de är så seglivade. Det handlar om lämplig mylla för klassisk dramatik,  god mot ond, svag mot stark. Som i ”De utvalda”. Som rättegångsdrama är den i och för sig en aning orginell eftersom den helt riktar in sig på juryn. Inte fullt så monomant som klassikern i genren ”Tolv edsvurna män” som visade de tolv i ett och samma rum diskuterandes under hela filmen

Den gjordes i ett sent femtiotal som hade  behov av att visa att rättssystemet fungerade efter McCarthy-tidens politiska hetsjakter. I tjugohundratalstappning handlar det om  kampen mellan de starka lobbygrupperna och sanningen eller samvetet.

Här är det vapenindustrin som hotas av svidande skadestånd. En kvinna har stämt en vapentillverkare för att hennes man mördades av deras pistoler. Kvinnan har den folklige lite skrynklige gode advokaten Rohr vid sin sida, spelad av Dustin Hoffman. Vapenindustrin har advokaten… ja vad hette han nu? För han är helt oväsentlig i sammanhanget, framför allt har de Rankin Fitch, jurykonsult spelad av Gene Hackman i svindyr svid. Han vet allt om hur de tolv i juryn tänker - och kommer att tänka. Fitch styr med vapenlobbyns miljoner i fickan från en dold sambandscentral och ger sin advokat order via hörsnäcka.

Men en kille i juryn  blir ingen klok på, Nick Easter, spelad av John Cusack. Han visar sig ha en helt egen agenda som det heter. Vilken skall inte avslöjas. Det är en typisk Grisham med överraskande kast och komplicerade intriger som ändå håller ihop.

Amerikanarna fortsätter att älta sina rättegångar och hur kritiska de än är mot storkapitalet, mot fifflet och myglet så hyllar de till sist landets författning. ”De utvalda” kunde vara bekostad av John Kerrys kampanjstab eller rekommenderad av Michael Moore för att den hoppar på vapenindustrin.

Jag rekommenderar den också, den amerikanska rättssalen har än en gång visat varför den lockar så många filmregissörer, och  åskådare.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista