All världens film! Boken som tar upp drygt 30 års filmproduktion.

Tänk er den mängd film som gjort hittills i år. Tänk er sen antalet film som gjorts detta korta sekel och som sedan visats på bio eller video här i Sverige. Det är så att man blir lite knäsvag av mängden.

Tänk er sedan all världens filmproduktion från 1970 och tills i dag. Puh!

Alla de filmerna tar den kände brittiska filmhistorikern Ed Buscombe upp, på ett eller annat sätt, i sin bok Cinema today, på det engelska bokförlaget Phaidon. En lika enkel som tung titel - Film idag.

   Förra året gjordes det ungefär 4.000 spelfilmer i världen. Av dom kom 700 från Hollywood. Ed Buscombe ägnar första hälften av sin 500 sidor tjocka bok åt just amerikansk film, som han är något av en specialist på. För några år sen gav han ut en fin liten studie av John Fords vilda-västernfilm ”The Searchers”, ”Förföljaren”, i Brittiska Filminstitutets bokserie om filmklassiker.    Men när han nu satte sig ner för att under två års tid se 15 filmer i veckan för att kunna skriva boken ”Cinema Today”, vars andra hälft handlar om latinamerikansk, asiatisk, afrikansk och europeisk film – ja då märkte han hur svårt det kan vara, inte minst för gemene man, att få tag på äldre film och filmer från främmande länder.

   -Man tror kanske, om man går in i butiken, att det finns en massa filmer på video och DVD. Men utbudet är inte särskilt stort, säger den engelske filmhistorikern Ed Buscombe. Speciellt frustrerad är han över den magra tillgången på exempelvis filmer från Japan. Av den store japanske regissören Mizoguchi finns bara någon enstaka film, säger han uppgivet.

   När Buscombe i sin bok analyserar filmindustrin i olika länder som Taiwan, Sydkorea, Iran, Egypten, Brasilien och Mexico – då är hans slutsats faktiskt att filmkonsten överlag är ganska så vital och att den trots ekonomiska begränsningar ofta lyckas hävda den egna nationella kulturen i en annars alltmer globaliserad och homogen värld.

   Hans rikt illustrerade bok är en så kallad ”coffee-table book”, en stor snygg klump som passar bra på det låga bordet framför TV-n.

   -Det är bara det att på brittisk TV sänds alltmer sällan filmer från icke anglosaxiska länder, samma sak är det med gamla svartvita klassiker, publiken är inte intresserad av sånt, tror man.

-I det moderna massmediesamhällets ögon är min bok, som handlar om film från 1970 och framåt, redan passé, säger Ed Buscombe. Snart är alla 1900-talets filmer för gamla och det tycks att ju fler TV-kanaler vi får desto sämre variation på filmutbudet.

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".