Vad ska bevaras, vad ska rivas? Moskva bestämmer sig i valrörelsen

Det som karakteriserade Moskva stad håller på att försvinna. Historiska byggnader rivs trots att de finns på bevarandelistor. Samtidigt byggs enorma våningskomplex, som inte passar in i omgivningen. Ett exempel på detta är fem kvarter som planeras nära Moskvafloden.

Likt pastellfärgade krokaner tar nya våningskomplex över i historiska Moskvakvarter. Det senaste projektet ritas av en holländsk arkitekt och varje kvarter ska dekoreras i samma stil som ryska avantgardistiska konstnärer som Vasilij Kandinskij och Kasimir Malevich. Ett vulgärt skrytprojekt, som inte passar in bland medeltida kyrkor, anser konstexperter.

Ännu ett exempel på Moskvas brist på genomtänkt stadsplanering. Gamla historiska hus rivs helt, underhålls inte för att kunna rivas och ersätts med kopior i betong. Som väckte allt gammalt bara onda minnen.

Byggnadsminnesexperter och arkitekter som försöker rädda det som finns kvar av Moskva för en ojämn kamp. Sekelskifteshusen faller för att de påstås vara bortom räddning, när de i själva verket medvetet tillåtits förfalla. Försvarare av Sovjettidens byggnader skälls för Stalinister eller kommunister.

Avantgardismen hyllas i nya lyxlägenheter, men samtidigt står hus och förfaller som ritades och byggdes när avantgardismen var som hetast under 20 och 30 talet.

Ett exempel är Narkomfin ett sexvånings kollektivhus för arbetare. Ett hus med stora söderfönster för att få in mycket ljus och 5 meters takhöjd. På taket fanns trädgård och solarium, gemensamt bibliotek, matsal och kemtvätt ingick i planen. Men de socialistiska idealen kom på skam och våningarna togs över av partieliten. Idag förfaller huset. Trots att huset finns på en internationell lista över värdefulla byggnader, har inte Moskva pengar till upprustning..

Med en borgmästare, Jurij Lushkov, som redan gått våldsamt fram i rivningsiver och vars hustru driver byggfirma är sannolikheten stor att byggnaden är lika dödsdömd som andra i stan.

Under Lushkov har flera ovärdeliga byggnader raserats som Hotell Moskva, som syns på Stolichnaja vodkans etikett, stans äldsta trähus revs och ersattes av en kopia i betong liksom militärbutiken Vajentorg - ett utsökt exempel på 20talsarkitektur - nu för alltid borta.

Maria Persson Löfgren

maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".