dans

Svensk dansambassadör prisad i München

Svenska Jessica Iwanson tilldelas staden Münchens kulturpris "Tanzpreis 2010".

"Tanzpreis München" är en utmärkelse som avser ett livsverk, delas ut vart tredje år och uppgår till motsvarande 100.000 kronor. 2010 går priset till svenska dansaren och koreografen Jessica Iwanson för hennes insatser för nutida dans i München.

Så här motiverar juryn sitt val: I nästan fyra decennier presterar Jessica Iwanson outtröttligt ett anmärkningsvärt pionjärarbete för den nutida dansen - framför allt i München, men ständigt med anspråket att förmedla modern dans i ett internationellt perspektiv. Betraktat ur ett kulturhistoriskt perspektiv skedde detta vid en tidpunkt då nutida dans i München inte hade någon plattform för att nå ut till allmänheten.

I Tyskland kallas Jessica Iwanson Sveriges dansambassadör i Tyskland. Redan år 2001 fick hon i sin hemstad ta emot hedersmedaljen "München leuchtet" för sin insats för nutida dans. I Sverige är Jessica mest känd för den prisbelönta duetten "Ansikten" från 1985 som spelades in för SVT 1987 och den av målaren Edward Hopper inspirerade dansteatern "Nattfåglar" som spelades in av SVT 1997.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista