Sanning eller bara mer lögner?

I USA har den skandalomsusade journalisten Jayson Blair kommit ut med en bok om sin tid på New York Times. Det var Blair som i maj förra året tvingades lämna sin reportertjänst på tidningen sedan det visat sig att han ljugit i och förfalskat sina artiklar under flera år - ett avslöjande som ledde till en historisk förtroendekris för tidningen - och viss turbulens inom hela den amerikanska medievärlden. I sin bok - Burning down my masters house - målar Blair föga förvånande upp en rätt mörk bild av hur det gick till på denna en av världens mest ansedda tidningar.

Jag ljög, och jag ljög och så ljög jag lite till. Så skriver Jayson Blair i i det inledande kapitlet i sin bok - och han försöker alltså inte förneka att han gjort allt det han anklagats för. Det vill säga att han hittade på citat, påstod att han varit på platser som han aldrig besökt - och stal uppgifter från andra reportrars artiklar och förklarade att det var hans egna. Förutom att Blair tvingades lämna sin reportertjänst - ledde skandalen också till att två av de högst uppsatta redaktörerna förlorade sina jobb, liksom en av tidningens stjärnreportrar, som också visade sig ha bluffat.

Det är en intressant bild av New York Times-världen som Blair ger i boken, ett exempel är det enligt honom vanliga användandet av så kallat toe-touching, vilket innebär att reportrar skriver en artikel, sedan efteråt flyger till den plats där händelsen utspelade sig bara för att kunna hävda att de lämnat rapporten från den aktuella orten. Men han målar också upp en bild av en reporterskara där alkohol och narkotika var vanligt förekommande, och där PR-personer erbjöd sexuella tjänster i utbyte mot omnämnade i tidningen, något journalisterna, enligt Blair, också utnyttjade. Hans förklarar sitt eget lögnaktiga beteende med psykiska problem, ett allt allvarligare narkotikamissbruk och en frustration över arbetsuppgifterna på tidningen - och afroamerikanen Blair hävdar att rasism åtminstone delvis låg bakom hur han behandlades.

I recensionerna av boken har andra tidningars skribenter svårt att dölja en viss skadeglädje kring hur arbetet på New York Times beskrivs, även om liknande problem visat sig finnas även på annat håll i den amerikanska medievärlden. Samtidigt anser flera recensenter att det är svårt att veta vad man ska tycka om Blairs bok - som en uttrycker det - han är en ökänd lögnare - hur ska vi veta vad som sant i det han skriver nu.

New Yok Times har inte recenserat boken, men i en nyhetsartikel nyligen noterades alla medgivanden som Blair gör om att han ljugit och bedragit läsarna, men det nämns i princip inget om hans kritik mot hur arbetet på tidningen bedrivs - och i ett internt meddelande manade chefredaktören Bill Keller medarbetarn att inte ta Blairs bok på allvar.

Anders Ask/ New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista