Rufins moderna framtidsdystopi

En dystopiroman för globaliseringsåldern, så kan man beskriva den franske författaren Jean-Cristophe Rufins senaste bok ”Globalia”. 2001 fick Rufin Prix Goncourt, Frankrikes motsvarighet till Augustpriset, för romanen ”Rouge Brésil”. Och ”Globalia” verkar bli ännu en succé. Boken gick direkt in på den franska bästsäljarlistan. Andreas Hedberg har pratat med Jean-Cristophe Rufin, som tror att ”Globalia” är en nödvändig omväxling för publiken.

- Den franska samtidslitteraturen är minimalistisk och inåtvänd, tycker Jean-Cristophe Rufin. Därför tror han att läsarna tilltalas av ”Globalia”, som är en bred berättelse, med stort persongalleri och ett politiskt ämne som berör många.

Romanen handlar om ett framtida samhälle där kriget mot terrorismen har gått över styr. Globalias invånare lever i lyx, under skyddande glaskupoler, men i ständig rädsla för yttervärlden och dess illvilliga sabotörer. Statligt kontrollerade medier förstärker medborgarnas rädsla, och precis som i George Orwells ”1984” uppmanas de att hata fienden.

- Visst finns det nåt gemensamt mellan min bok och Orwells, säger Jean-Cristophe Rufin. Men Orwell skrev sin roman 1948, i ett samhälle som är mycket olikt vårt. ”1984” handlar om en diktatur, där medborgarna lever ofria och fattiga. Min bok handlar tvärtom om ett överflödssamhälle, fortsätter Jean-Cristophe Rufin. ”Globalia” är politisk, men på ett annat sätt än Orwells roman.

Jean-Cristophe Rufin är medlem i Läkare utan gränser och med ”Globalia” vill han förena romanförfattandet med sitt humanitära engagemang. På så sätt hoppas han nå fler läsare med sina idéer om tredje världen och den pågående globaliseringens effekter.

Romanen ”Globalia” är också en satir över det amerikanska samhället. Globalias statsvapen pryds av devisen ”In Globe we trust”, illustrerad av en örn med utbredda vingar. Och Jean-Cristophe Rufin hoppas att den engelska översättningen av hans roman ska skapa en välbehövlig debatt i USA. Tiden är rätt nu när vi har fått perspektiv på Irakkriget, tror han.

Andreas Hedberg

andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista