Möss och människor på Gotlands Länsteater

”Möss och människor” - som teater, på gotländska, och för utsålda hus. Ja Sveriges minsta och fattigaste länsteater, Gotlands Länsteater gör en lågbudgetvariant av John Steinbecks klassiker om Lenny och George, två kringvandrande fruktplockare som klarar sig på samhällets bottenskikt tack vare varandra. Radio Gotlands Eva Sjöstrand har träffat regissören Örjan Herlitz, som sätter upp ”Möss och människor” på Gotland.

- ”Möss och människor” är en av dem som jag under lång tid har velat göra. Jag vet att jag tänkte väldigt mycket på den här historien om George och Lenny. Jag vet att det gav en relief till mitt eget liv, säger Örjan Herlitz.

Det sägs att varje amerikan är så övertygad om att han eller hon en dag ska bli rik att de röstar, hur utfattiga de än är, som om de redan vore det. Steinbecks ”Möss och människor” handlar ytterst om drömmar, drömmarna uttalas och silar genom ljuset på Gotlands Länsteater just nu i en lågbudgetvariant. I rollerna en kvinna, fem män och en hund. Teaterchefen själv Örjan Herlitz får som regissör för första gången regissera sig själv.

- Det betyder alltså att som regissör har man aldrig sett föreställningen. När man regisserar så regisserar man ibland de scener man är med i utifrån salongen, och tänker sig själv röra sig och prata på scenen. Så det är knepigt och det är inte att rekommendera kan jag säga, berättar Göran Herlitz.

- Nu är du tvingad till det av ekonomiska skäl. Hur känns det?

- Ja, det är ju inte konstigt, fortsätter Göran Herlitz. Jag menar det här är en av de fattigaste, minsta länsteatrarna landet och vi har tagit på oss väldigt mycket, så att vi är vana att bita på knogarna här.

- När du nu ser resultatet, även om du inte ser det själv, vad tänker du då?

- Jag tänker, det vill säga jag märker att vi med vår föreställning lyckas påverka vår publik. Teaterns uppgift, om man hårdrar det, är att underlätta för människor att överleva i den här kalla, hårda teknokratisk världen, och att också visa på de hoppfulla möjligheter som finns i livet, säger Göran Herlitz.

Eva Sjöstrand

eva.sjostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista