BLM nedlagt!

Efter 14 nummer och 1416 sidor läggs nu BLM ner - igen. Förra gången tidskriften försvann efter 67 års oavbruten publicering var 1999.

Tre år senare väcktes alltså BLM till liv med de två nyanställda redaktörerna Kristoffer Leandoer och Aase Berg. Dessutom på frilansbasis Pompe Hedengren som formgivare.

De hade stora ambitioner att skapa ett nytt litterärt magasin, eller snarare fanzine. Genomarbetade reportage, intervjuer och essäer kompletterades med en gedigen recensionsavdelning. Och man har inte dragit sig för att sparka på det litterära etablissemanget, inklusive förlagets egna mest uppburna författare. Och något hål fyllde väl nya BLM för man har fått såväl flera priser som mycket uppmärksamhet. Däremot är tidskriften ett ekonomiskt misslyckande, som kulturtidskrifter ofta är.

Maria Curman som nu håller i yxan säger att tidningens framtid ska utredas. Samtidigt har de två redaktörerna och formgivaren fått sparken.

De i sin tur har valt att ge en intervju exklusivt till Expressen - Bonnierägd också den. För att det är just där de enligt egen utsago tillåts tala ut, tala till punkt.

Och i Expressenintervjun idag är de noga med att inte framstå som offer.

Som Aase Berg säger...Hur har man överhuvudtaget kunnat tro att Bonniers är snälla. Det är pengar som gäller.

Och de pengarna vill ingen längre satsa på olönsamma tidskrifter tycks det. Det här är slutet på en epok, konstaterar Kristoffer Leandoer, Pop och Bibel försvann. Månadsjournalen försvann, Allt om böcker, Moderna Tider. Och så BLM som försvinner igen. Behövs det fler bevis på omöjligheten att driva en seriös kulturtidskrift undrar han. Och det kulturella fältet krymper för Kristoffer Leandoers drömläsare: en vilsen yngling som letar sammanhang och något att känna igen sig i.

Och kanske det stämmer det som Aase Berg säger: att Bonniers förstör sin egen framtid genom att skära i det som kommer. Allt enligt intervjun på Expressen kultursida idag alltså.

Läs mer om vad programledarna för P1s nya litteraturprogram Biblioteket Marie Lundström och Louise Epstein tror att nedläggningen betyder.

Marie Lundström: Det är djupt ironiskt att BLM-redaktörerna väljer att tala ut i den tidning som ett tag tyngde Bonnierkoncernen med sina förluster och nu med dumskrikiga löp ger pengar igen.

Louise Epstein: Det som verkligen irriterar mig är kortsiktigheten. Varför måste allting gå med så snabb vinst?

Marie Lundström: Nya BLM startade i januari 2002. Sista april 2004 läggs den ner. Det är inte seriöst att anställa folk, satsa och utforma en egen konstnärlig produkt och sen sakna tålamod. Jag ser en likhet med tidskriften Lyrikvännen, som sedan den togs över av förlaget Ordfront håller på att förstöras av vinstkrav.

Louise Epstein: Varför kan inga tidskrifter få finnas mer än två år om de inte är vinstmaskiner med en tydlig målgrupp bland annonsörerna eller bygger helt på idealitet? Även om BLM gått med förlust så är det knappast så att Bonnierkoncernen är en stackare med usel lönsamhet. Faktum är att vinsten i koncernen var en miljard år 2003. Här handlar det om prioriteringar. Bonniers har fortfarande råd med till exempel Panache-serien som ger ut väldigt få kioskvältare, men inte med BLM.

Marie Lundström: Det har varit svårt för flera redaktörer att sitta på stort förlag och göra en riktigt nyskapande tidskrift. Nya BLM har ändå lyckats. När den försvinner, blir tendensen ännu tydligare: Förlagsunderstödda litteraturtidskrifter är snart helt och hållet historia. Heltidsanställda redaktörer nostalgi.

Louise Epstein: Men jag blir inte förvånad om BLM uppstår om två år men då med en tidsfrist på ett halv år och en redaktör som mot alla odds har lösningen på hur det går till att förena litteratur med bissniss. Alla jobbar gratis för en tidning full av spritannonser med texten ”Köp whiskeyn som gjorde Hemingway stor”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".