Arne Rebergs bok Du och jag, Astrid väcker debatt

Med inte alltför god tajming har det i dagarna blossat upp en smärre strid kring en bok om just Astrid Lindgren och hennes minne. Den heter ”Du och jag Astrid” och är skriven av författaren och debattören Arne Renberg.

Kulturnytts Gunnar Bolin har funderat över den debatten och över allas vår rätt till Astrid Lindgren….

Du och jag Astrid, och så ett omslag där hon ser så där underbart mormoderligt vis och snäll ut som bara hon kunde och så underrubriken ”En andlig historia”.

Ja, tacka för att släkt och mer hallstämplade vänner rycker ut till försvar för sin döda anförvant och vän.

Även om Arne Rebergs bok är en sällsynt smetig religiös analys av Astrid Lindgrens verk och karaktärer och, det är väl det som retat mest, även av henne själv i långa dialoger där man stilla undrar om Reberg haft bandspelare med sig varje gång han träffat henne. Denna lätt kvalmiga intimitet till trots så undrar jag över vreden som brinner hos de som nu angriper Reberg och hans bok.

Det Reberg gör är att han kallar Emil för Jesus och Astrid för heliga Birgitta och så en mängd andra rätt påfrestande kristna analyser. Hela hans bok är en söndagsskolemild, rätt rörande kärleksförklaring till Astrid Lindgren och hennes litteratur långt, långt från någon vetenskaplighet. Visst vill han och Libris förlag sko sig lite på Lindgrens stjärnstatus och han som troende kristen vill ju inget hellre än att framställa Astrid Lindgren som trossyster men, ärligt talat, han lägger många tvivlens ord i hennes mun också.

Vi är många som på ett eller annat sätt vill sno lite av Astrid Lindgrens glans, det här programmet kommer t.ex. att ha en specialsändning i eftermiddag 13.05 där vi kommenterar några andra snyltare på hennes goda namn; sveriges regering som beslutat dela ut litteraturpris till hennes minne. Med åren kommer vi få vänja oss vid att Astrid Lindgren blir mer ett samlingsbegrepp för skolor, sjukhus, nöjesparker, priser och böcker än ett namn på en sagolik författare som bodde på Dalagatan i Stockholm.

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".