21 gram - en bra men för smart film?!

Filmen 21 gram som har premiär idag är en film av den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu, det är hans andra film efter debuten och genombrottet med ”Älskade hundar”. 21 gram är den vikt en kropp minskar med när man dör…

Låt oss göra en sak klar från början: 21 gram är en bra film, av en av de intressantaste unga regissörerna.

Men efter succén med ”Älskade hundar” och efter ett rykte om att ”21 gram” är något extraordinärt så är jag besviken. I 21 gram berättar Alejandro Gonzales Innaritu  ett ödesdrama om tre personer, tillsammans med fotografen Rodrigo Prieto skapar han ett eget helvete där döden har huvudrollen, döden dels i dess mest irrationella form när den träffar barn och make i en bilolycka, dels i ett otåligt väntande i kulisserna där den hjärtsjuke väntar på transplantationen 

och döden som något man själv håller i sin hand väldigt tydligt i form av ett vapen, köpt för att döda.  

21 gram är filmad med en frenetiskt arbetande handkamera, intensiv, närgången men hela tiden serverande totalt genomtänkta bilder vackra i sin skitighet, täta så att svettdoften känns och den odören  har jag gärna inpå mig  för skådespeleriet är enastående Benicio del Toro fyller varje scen med en fullständigt osannolik blytung närvaro, Sean Penn mer standard Penn-briljant, Naomi Watts svänger mellan lycklig tvåbarnsmor till änka med smak för droger utan att jag tvivlar en sekund på henne.

Men det här är ändå en film som är för smart för sitt eget bästa, det är som om Innaritu inte litat till historien. Han lägger ett filter mellan mig och det jag ser, den uppbrutna kronologin, varför förresten? annat än som stilgrepp som mest förvirrar.  

21 gram borde göra mig upprörd, lycklig, ledsen men jag registrerar bara, känner inte. Men visst bör den filmintresserade se den, Alejandro Gonzales Innaritu har något stort på gång,  kanske redan i nästa film. 

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".