Flugornas herre - på Malmös Hipp

Lördagen den 20 mars kraschlandar en grupp skolpojkar på Hipp, Malmö Dramatiska Teater, som förvandlats till en öde ö som föreställer världen. Det rör sig om en teateruppsättning av Nobelpristagaren William Goldings klassiska roman Flugornas herre, som bearbetats för scenen av den engelske dramatikern Nigel Williams. Vår reporter Lars Lönroth fick sig en förhandstitt:

Reportagets innehåll utskrivet:

Teaterljud:  -Behöver vi hus egentligen? Om det är varmt?    Behöver vi hus om det är varmt? -Vi behöver nåt om det regnar. Och vi behöver va’ lite civiliserade. Ja, vi behöver hålla oss ordentliga och snygga. Se så du ser ut!

Intervju:  -Golding har ju skrivit boken därför att han vill prata om demokrati och vårt samhälle, hur vi har byggt det och hur vår chans är att överleva med en demokrati, att demokratin, om den är i förfall, ja då förlorar vi vår civilisation, då kommer den att rasa samman.

-Föreställningens regissör, Peter Engkvist, om William Golding: -Han var väl lite mer inriktad på just det brittiska, men jag tycker att det är allmängiltigt att om vi inte strider för våran demokrati, alltså den måste diskuteras i varje ögonblick och jag tycker att det är det pojkarna gör.  

Teaterljud:  -Gris. Dom är ute efter gris, förstås. -Dom är alltid ute efter gris. Undrar om dom fångar nån. -Dom ser dom i alla fall. Ja, dom smyger efter dom och så. Dom smyger sig på dom inne bland träden, men fångar dom     nåt, det är vad jag undrar.                     

Intervju:  -Dramatiken i föreställningen speglas ju redan i teateraffischen där man ser hur ö-rådet väljer bort Piggy, som spelas av dig, Stalle Ahrreman: -Ja, om man tittar på hans yttre så är han ju tjockisen, som jag tror vi alla känner igen, den som lätt blir mobbad och utstött. Men han är ju tänkaren, den som försöker organisera upp det och säger att vi behöver ha ett möte och reda ut saker och ting, medan dom andra vill bara åt andra håll hela tiden. Och det känns som en god uppgift att få spela den här tjockisen, för jag tror att alla har en tjockis i sig, utan att vara tjock, om du förstår vad jag menar, att vara den som är utanför, för det är man ju ibland i vissa sammanhang

-Jag hoppas ju att affischen kan locka publik men dom kommer inte att få se nån Robinson-såpa här, utan det ligger på ett helt annat plan.

(Musik komponerad av Sten Sandell till uppsättningen av ”Flugornas herre” på Hipp i Malmö, med premiär nu på lördag. Förutom regissören Peter Engkvist och skådespelaren Stelle Ahrreman hörde vi också skådespelarna Göran Dyrssen och Richard Kolnby.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista