Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Synd - en kardinal vittnar

En liten teater i en av Chicagos förorter står för årets hittills mest kontroversiella teaterupsättning i USA. Den nyskrivna pjäsen ”Synd - en kardinal vittnar” av Michael Murphy handlar om de omfattande sexuella övergreppen inom den katolska kyrkan. Vår Washingtonkorrespondent Thomas Nordegren har varit på Bailiwick Arts Center i Chicago och sett pjäsen.

En fullsatt ruffig liten teaterlokal, en scenografi som inskränker sig till två skrivbord och fyra stolar, en ensemble med lätt tendens till överspel. Och ändå den effektivaste samhällsteater jag sett på länge. Pjäsen ”Synd” bygger ordagrant på förhören med den katolske kardinalen Bernard Law. Känd förkämpe för mänskliga rättigheter med nära kontakter i Vatikanen och tippad som en möjlig ny påve. Hur kunde denne man systematiskt skydda pedofiler och verka i ett system där enligt det katolska biskopsmötets egen undersökning minst 4 392 präster begått sexuella övergrepp på 10 667 barn - de flesta pojkar mellan 11 och 14 år.

I pjäsen får vi höra brev från förtvivlade församlingsmedlemmar och kolleger som uppmanar kardinalen att omplacera pedofilprästerna. Vi är alla syndare och Gud kan förlåta allt, även pedofili. Därför skickar kardinal Law sina präster gång på gång till terapi inom katolska kyrkan och inom psykiatrin. Men nästan alla återfaller, blir förlåtna och återfaller igen. När protesterna blir alltför starka omplacerar kardinalen prästerna till en ny församling med nya korgossar. Kardinalen är den gode herden för prästerna, men inte för församlingsmedlemmarna.

I publiken finns flera av offren. Efteråt blir det diskussion med skådespelare och regissör om celibatets förbannelse och avståndstagandet från homosexualitet som lett till en hemlig patriarkal homosexkultur inom den katolska kyrkan som hyllar gossekärleken och utmålar barnen som förförarna. Några gråter, andra är rasande på tigande präster, munkar och nunnor som lojalt understödjer en pervers religiös kultur.

Thomas Nordegren

thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".