Skramlig, svajig och genomsympatisk odyssee

Teater Moment i Gubbängen är en av Stockholms mer egensinniga fria grupper - både risade och rosade för föreställningar med mycket ljud och musik och med en tydlig politisk vilja. I helgen var det premiär för ”En sorts Odysséen”, av Andreas Boonstra. Det är ett stycke med självbiografisk grund, tillägnat Boonstras syster som hastigt gick bort, hösten 2002. Föreställningen har undertiteln ”en hemlös musikal” och den är späckad med musik, både nyskriven och covers. Anneli Dufva såg En sorts Odysséen:

Och det går inte att värja sig - framförallt inte när Andreas Boonstra sjunger en av världens bästa låtar, Bowies Time - och den på väggen projicerade bilden av systern växer sig större och större. You freeze, will catch a cold, cause you left your coat behind…

Det är så uppriktigt och så okonstlat och rent musikaliskt så bra att föreställningen som bäst bjuder en sorts vila - ett smärtans röjiga förortstempel.

Samma uppriktighet, på gränsen till naivitet, präglar också bilden av det andra, det i vår omvärld som tränger sig på och tar över, här i form av förnedrings-tv vilken livstidsdömd fånge ska benådas: ”ni bestämmer!” eller cowboyen Bush och Irak-kriget.

Den privata sorgen blir förstärkt av den sjuka världens eko-kammare. Vad kan lindra här? Vart ska denne vilsne Odysseus bege sig? Vad har han för hem att återvända till? Det förljugna och idyllen: läs Bullerbyn -å andra sidan avskräckande och närmast hånfull, även den.

Men lika skör som uppriktigheten är, lika svårt blir det ibland att tränga sig igenom den anti-estetik som är Moments egen och ganska krävande spelstil: ljudmattan tung och rösterna svaga i sina försök att överrösta den. Man hör faktiskt inte vad de säger… En antydan där, ett hopp, ett infall där. Och Odysseus -metaforen känns väl i ärlighetens namn mer som en idé än som något riktigt utvecklat.

Skramligt och svajigt alltså - och ändå genomsympatiskt - en sorts Nationalteatern för 2000-talet.

Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista