Ryskt monument över 11 september

En mästare i mastodontformat har fått klartecken att placera sitt minnesmonument över offren för 11 september mitt emot Manhattan vid Hudsonfloden. Rysk georgiske skultören Zurab Tsereteli donterar en gigantisk tårdroppe i stål.

Först var det tragedin i Amerika och nu i Spanien. Vid tragedin i Amerika såg jag moskvabor på gatan i tårar. Så föddes idén till den 30 meter höga skulturen, berättar den 70 årige rysk georgiske konstnären.

Alla beslut är nu tagna och Jersey City tar emot gåvan - en elva meter tårdroppe i stål hängande i en 30 meter hög metallram. På fundamentet ska offrens namn ristas in.

Tanken är att den ska avtäckas 11 september - om amerikanerna blir färdiga med fundamentet tills dess, förklarar Tsereteli i sin ateljé, som tidigare inrymde tyska ambassaden. En lika gigantisk lokal som hans konst. Han är en monumentalist. 

- Mina huvudtema utvecklas genom monumentalverk, mitt synsätt dikteras av våra förfäder, romare, greker, afrikaner. Jag har studerat etnografi, arkeologi och vetenskap och jag tycker om naturen jag vill visa människans innersta i min konst, säger han.

Från golv till tak i den tio meter höga lokalen hänger tavlor med nakna kvinnor, svartrockade ortodoxa judar, blommor i vaser, stillében, kopparstick och överallt finns skulturer eller modeller. Tsereteli är något av en nutida hovkonstnär - han har ansvarat för konsten i allt från Moskva olympiaden 84 till den av Moskvabor innerligt hatade gigantiska Peter den Store. En skuptur som ursprungligen skulle hylla Columbus upptäckt av Amerika och skänkas dit, men när tre städer tackat nej för att de såg verket som för monstruöst, hamnade det i Moskvafloden och blev istället en hyllning till tsar Peter den store.

Tsereteli är georgier från Tbilisi, men sen han kom till Moskva 1964 har han dominerat konstvärlden som ordförande i Ryska konstakademin, ägare till två konstmuséer och med en ständigt stor produktion som också gjort honom till en förmögen man.

Maria Persson Löfgren

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".