Tyska violinister vill ha mer betalt för fler noter

I tyska Bonn kräver violinisterna i Beethovenorkestern löneförhöjning. De menar nämligen att de borde få mer än övriga orkestermedlemmar efter som de spelar fler noter per konsert. Kristian Åström rapporterar.

Musikanter på olika håll i Tyskland vädrar nu sitt missnöje. I Bonn har violinisterna i Beethovenorkestern stämt sin arbetsgivare inför domstol för att de anser att de har för lite betalt i jämförelse med andra i orkestern. ”Vi spelar fler toner per konsert och därför bör vi ha mer betalt än övriga”, resonerar violinisterna. Och de har bevis. De har räknat ut hur många toner som en oboeist, trombonist och flöjtist får ur sig under en konsert och jämfört med sina egna, och violinisterna sliter mångdubbelt.

I Berlin sörjer symfoniker att en av stadens symfoniorkestrar ska läggas ner i brist på pengar, och i Bayern är det också bistra tider. Den delstatliga subventionen på lederhosen har tagits bort, och nu hotar alla joddlare, folkloristiska kulturpersonligheter och blåsorkestrar att bojkotta oktoberfestivalen om inte rabatten återinförs. Getskinn är dyrt och har nån sett en ölfest i Bayern utan joddlare?

Kristian Åström

kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista