50 First Dates

I väntan på nästa veckas stora, blodiga, allvarstyngda epos om kristi lidande ska vi nu ägna oss åt en mer lättsmält film, ”50 First Dates” som gick rakt upp på första platsen på biotoppen i USA och sedan tronade där i flera veckor. Det är en komedi med Adam Sandler och Drew Barrymore i huvudrollerna. Regissör är Peter Segal som också gjorde Adam Sandlers förra stora succéfilm, Anger Management”, också den en komedi. Men i ”50 First Dates” är temat romantik och minnesförlust och Karin Magnusson har sett den.

- Det här är bara en i raden av filmer som handlar om att tappa minnet, eller hur?

- Precis. I ”Hitta Nemo” spelar ju en guldfisk med väldigt dåligt minne en stor roll. Och för några år sen kom ju ”Memento”, Christopher Nolans väldigt obehagliga och intressanta film om en man som tappar minnet och använder tatueringar och lappar för att försöka hitta sin frus mördare.

- Vem har tappat minnet här då?

- Jo, det är Drew Barrymore som efter att hon krockat med en ko inte längre har nåt närminne och det ställer till stora problem när Adam Sandler som spelar en marinbiolog träffar henne och kärlek uppstår. För hur ska han få henne att minnas vem han är när han varje dag framstår som en främling

- Ja, hur löser han det?

- Han måste helt enkelt få henne att bli förälskad på nytt varje dag. Därav titeln ”50 First Dates”.

- Varför är det här med minnesförlust ett så populärt tema bland filmmakare tror du?

- Dels kan man ju använda minnets fragmentering på ett tacksamt sätt, att man kan leka när man berättar en historia, man kommer ihåg i fel ordning och sådär. Det har man inte gjort här för det här är en väldigt konventionellt berättad historia, det är en crazy romantisk komedi. Men likheterna med en film som ”Memento” finns där i det kalustrofobiska och i hur utlämnad man är när man inte minns vem någon är. Man kan ju bli lurad av vem som helst. I ”Memento” löste han det genom att tatuera in på kroppen vad som var sant. I ”50 Dirst Dates” så för Drew Barrymore dagbok och så gör Adam Sandler en film som hon måste titta på varje morgon för att komma i håg honom.

- Men Adam Sandler har ju mutat in sitt eget område i den väldigt barnsliga filmgenren. Hur barnslig är den här filmen?

- Mycket. Det är mycket sexskämt och valrossar som kräks och jag tror inte att den kommer värva nya medlemmar till Adam Sandlers fanklubb, men det finns en fin kemi mellan honom och Drew Barrymore, som jag älskar. Barrymore är verkligen en komisk talang. Och den här filmen är verkligen ett slags nykonservativ present till George Bush som ju annars inte har det så lätt när det kommer till populärkultur - sällan har teve i USA varit så fullt av sex och snusk och elände som nu med serier som ”Sex and the City” och ”Six Feet Under”. För även om det här är pepprat med underlivshumor så är det en sedesam historia om hur härligt det är med första kyssen.

Karin Magnusson

karin.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista