Peter Ustinov har avlidit

I går avled skådespelaren Peter Ustinov  på sin vingård i Schweiz, 82 år gammal. Mikael Timm minns en man som var älskad av många utan att bli extremt populär, en man flitigt verksam i över 60 år, i flera genrer.

En stor man har gått bort. En väldig man. En man som behärskade sju-åtta språk plus några som inte finns. En skådespelare som också sjöng, skrev filmmanus och romaner, regisserade och producerade - alltid uppfyllande de strängaste professionella krav. Teater, film, TV, radio, skivinspelningar. Från Julius Caesar till Agatha Christie; från Proust till Poirot. Alltid med talang, ofta med genialitet.

Och ändå en man som var svår att få syn på. Några rader i uppslagsverken, filmbilder där andra står längst fram. Två Oscars, ett adelskap, många arbetsdagar. När Stravinskijs, Strauss eller Mozarts verk behövde en röst lika uttrycksfull som instrumenten ringde man till Peter Ustinov som satt på ett lyxhotell någonstans och såg ut att inte någonsin vilja resa sig.

Men så liksom flöt han upp ur stolen. Ansträngningen skulle aldrig märkas. Det svåra måste se lätt ut, det riktigt svåra skall inte synas alls - annars njuter inte publiken, annars kommer skådespelaren framför rollen.

En man som gjorde livet rikare. En Falstaff med livsbejakande energi som fick plasten i Hollywood att se ut som gammal ek. Där detektiven Hercule Poirot är gnällig är Peter Ustinov charmig.

En väldig man, men svår att få syn på. Jag vet. En gång sprang jag förbi honom på Beverly Hills Hotel utan att se vem det var. Jag sprang för att komma först till den enda taxin som skulle föra mig till en regissör jag nu glömt namnet på.

Peter Ustinov han öppna bildörren innan han såg att jag smitit in. Han log vänligt och vinkade. Han visste att så många springer så fort utan att komma fram.

Han vinkade, och gick mot närmsta stol. Jag ångrade min spurt. Men jag kommer att möta honom igen som slavhandlaren i Spartacus, konferencieren i Lola Montes och hans egen filmatisering av Melvilles roman Billy Budd. Han kommer nog att synas på andra sidan också. Sin diskretion till trots missade Peter Ustinov aldrig en entré, speciellt inte om den gjordes från ett oväntat håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".