Bibliotekskrisen - Marita Ulvskog hotar att agera mot nedskärningarna.

Över hela landet skärs det ner på biblioteken, det visar den granskning av biblioteken som Kulturnytt gjorde i förra veckan. Av 133 bibliotek som svarade på Kulturnytts frågor om det ekonomiska läget sade 87 att de i år får mindre pengar i budget jämfört med 2003. I Nynäshamn försvinner 20 procent av budgeten, en filial läggs ner. I värmländska Degerfors ska femtio procent av personalen bort. I Lund läggs bland annat modellbiblioteket ner. Sextio procent av biblioteken uppgav att de i år har mindre pengar att handla böcker för och varannan kommun uppger att de, de senaste tio åren, har lagt ner minst ett filialbibliotek. Så här kommenterar kulturminister Marita Ulvskog bibliotekskrisen.

- Jag tycker det är väldigt dåligt av alldeles för många kommuner att välja att dra ner på just biblioteken därför att man väljer att ge sig på det som är det offentliga rummet. Jag vet inte om det är fantasilöshet eller dålig kunskap, men detta är väldigt oklok politik, säger kulturminister Marita Ulvskog

Men vad ska du göra om det är så att man sakta men säkert drar in på biblioteken?

- Då måste vi föra en diskussion med kommunerna om hur vi ska hantera frågan. Ska vi lägga ner biblioteksväsendet? Ska kommunerna agera som om bibliotekslagen stadgade att det bara behöver finnas ett bibliotek i en kommun, inte att det är en rättighet för alla medborgare att ha tillgång till ett bibliotek. Då måste vi naturligtvis agera.

En av de kommuner som är värst drabbade är Stockholms stad. Där försvann i år ungefär fem procent av budgeten vilket leder till sämre öppethållande, mindre administration och färre inköp av böcker. De böcker som köps in har traditionellt valts ut av bibliotekarien. Men nu prövas nya vägar, på Hornstulls bibliotek i Stockhom ska istället den privatägda informationskoncernen BTJ köpa in de flesta böckerna.

- Det är böcker vi vet att vi ska ha, vi köper aktuella reseskildringar, de stora svenska romanerna, deckarna av dom här och dom här författarna, pristagare köper vi ju flera av. Ungefär som när man går och handlar att man vet att man varje gång köper cornflakes, filmjölk, kattmat eller vad det är, säger Inga Lundén är chef för stockholms stadsbibliotek.

Framöver kommer BTJ, eller någon annan privat bokinköpare, att ha en profil i handen, där det står at det biblioteket satsar på t ex natur, skönlitteratur eller barnböcker, ett annat vill ha så mycket lyrik, colombianska novellsamlingar och nobelpristagare. Sen väljer den privata leverantören böckerna åt folkbiblioteket.

Stockholms stadsbibliotek behöver spara pengar, vill att böckerna ska komma snabbare, till och med på själva utgivningsdagen och bibliotekarien ska få mer tid att titta på mindre förlags utgivning. För att fixa det så blir det BTJ som köper in ungefär 80 procent av böckerna till Hornstulls bibliotek i Stockholm, enligt profilen som biblioteket arbetat fram

Men vem står då bakom dessa bokval? BTJ är ett bolag som jobbar bland annat med bibliotekstjänster. Bakom BTJ finns Litorina, ett riskkapitalbolag som under några år designar om BTJ för att göra det attraktivt en kommande börsintroduktion. För det har man precis köpt upp företaget Infodata, ett bolag som jobbar med direktreklam och direktmarknadsföring.

Inga Lundén vill genom detta försök att biblioteket ska bli mer självständigt.

- Jag tycker att vi har för lite kontroll över våra inköp, för att jag tycker att vi är för beroende av de här boklistorna istället för att titta på vad som kommer ut. Jag tycker att bibliotekarierna skulle ha en självständigare hållning gentemot BTJ.

Men på vilket sätt blir detta mer självständigt om man lägger över inköpen på BTJ?

- Man får mer tid att granska vilka inköp som görs, både dom som görs via BTJ, men framförallt de 20 procent som inte går via BTJ.

Men om du vill att man ska välja självständigt, varför ska någon annan välja titlarna?

- Vi väljer ju profilen, säger Inga Lundén

Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista