Händerna på täcket, Harry Potter!

Idag utkommer den femte boken om Harry Potter ut på svenska - ett av dom sextio språk som J.K Rowlings böcker översatts till. 250 miljoner exemplar har man hittills sålt av dom fyra föregående och med den 1,3 kilo tunga ”Harry Potter och Fenixorden” så läggs nu ytterligare 1000 sidor till berättelserna om Harrys kamp mot ondskan. Lena Fries Gedin har översatt tegelstenen och Jesper Lindau har läst den.  

Att stå eniga mot ondskan, att sluta sig samman mot Mörkrets herre och hans dödsätare, det handlar det om i den nya Harry Potter-boken. Fenixorden är i boken en sorts nationell insatsstyrka mot ondska, med medlemmar som: Kingsley Schacklebolt, Nymphadora Tonks o monsterögat Moody. Namn som gjorda för att bli små, säljbara dockor när Warner väl hinner till film nummer fem

På Hogwarts skola för trollkarlar och häxor bildar Harry Potter o kompisarna Hermione och Ron en tonårs-kopia av Fenixorden som kallas Dumbledores armé. Sen slåss dom mot mörkrets herre Voldemort, de vinner, sen åker Harry hem till mugglar familjen han inte tycker om, tills han som varumärke plockas upp igen i nästa Potter-bok

Ja, ni känner igen er, det som händer i Fenixorden har redan hänt, i fyra böcker, på sammanlagt 1 760 sidor. J.K Rowling har skapat en formel som hon återanvänder i bok efter bok. I och för sig med en nysminkad yta, med en och annan ny figur och ny magisk plats, men i grund och botten samma bok, som ges ut om och om igen.

Harry Potter följer sin läsekrets, så blir läsarna äldre, då blir han äldre. Så det nya i Fenix-boken är tonårsfrustration och sexism. Harry blir nu kär på allvar i Cho Chang och får kyssa henne, även om det i anglo-puritansk anda inte skildras. Alla Harry Potter böckerna förnekar kroppslighet och man undrar över var i slottet eller om de små trollkarlarna onanerar, men det kommer nog aldrig att bli ett säljbart tema för Rowling.

Istället markeras tonårsutvecklingen på sida efter sida med att Harry är arg, Harry är ledsen, Harry är trött, Harry slänger saker ilsket, Harry säger saker kyligt, och så vidare. 1000 sidor av endimensionell, schematisk engelsk tonåring. Harry är till slut som en testosteronfylld kärnvapensilo, som av Rowling aldrig tillåts en rejäl go utlösning, stackars Harry.

Sexismen kom in redan i bok fyra, då Hermione symboliskt genomgick en skönhetsoperation. I Fenixorden blir Hermione prefekt, allstå boss för ett elevhem. Men Rowling förvandlar henne till den där typen som hotar med att skvallra och som aldrig får använda sig av sin auktoritet. Istället blir hon den som kallar samman Dumbledores armé och som sedan direkt lämnar över ledningen till Harry. Trots att Hermione är mycket mer kompetent. Men Harry är kille, han är predestinerad att rädda världen och stödjs av nummero uno: rektor Albus Dumbledore. Fenixorden skulle kunna vara en dokumentär roman om svenskt näringsliv

Men det värsta med boken är att man med jämna mellanrum, som vid sida 330 eller sidan 810 inser att ingenting egentligen har hänt, de bara håller på, på ettusen sidor.

Det kan vara med Fenixorden som föräldrarna till slut gör uppror, mot kvällarnas högläsning, mot att somna i fel säng, mot att få läsa något så meningslöst och långt i flera månader.

Jesper Lindau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".