Fay Weldon skriver i islamkritisk bok

Den brittiska författaren Fay Weldon har varit i Danmark för att skriva förordet till Ibn Warraqs islamkritiska ”Därför är jag inte muslim”. Till Berlingske Tidende säger hon att Koranen uppmuntrar till kvinnoförtryck, men också att hon ångrar sitt bidrag till en feminism som hon tycker människorna fått betala ett för högt pris för.

Fay Weldon, som bland annat blev känd för sina böcker ”Praxis” och ”En hondjävuls liv och lustar” på 1980-talet, och som också av många ses som en feministikon på grund av de böckerna, har blivit kristen. Hon säger till den danska tidningen Berlingske Tidende att hon ångrar att hon bidragit till kapitalismens seger i samhället i och med sin feminism. ”Kvinnorörelsen medförde att kvinnorna i västvärlden kom ut på arbetsmarknaden, vilket ledde till att lönerna gick ner, kvinnorna blev utbrända och barnen försummade. Jag önskade att kvinnorna inte skulle vara beroende av män, och det lyckades till viss del, men priset var mycket högt” säger Fay Weldon. Att hon intervjuas i just Berlingske Tidende beror på att hon skrivit förordet till en bok som ges ut i Danmark för att den setts som för kontroveriell i andra länder, nämligen Ibn Warraqs ”Därför är jag inte muslim”. Boken är ett frontalangrepp på islam, och Fay Weldon motiverar sin medverkan med att Koranen uppmuntrar till krig och kvinnoförtryck. Och så skyller hon det faktum att många andra feminister inte vill kritisera islams kvinnosyn på att de är rädda att uppfattas som rasister. En hållning som väl passar i Danmark, där rädslan för att vara politiskt korrekt verkar större än rädslan för om man faktiskt uttrycker sig rasistiskt på riktigt.

Stina Haraldsson

stina.haraldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista