Fröken Märkvärdig försöker komma på vad hon vill och vem hon är. Illustration: Joanna Rubin Dranger.
film

Fröken Märkvärdig rör sig mellan hybris och skam

Fröken Märkvärdig och Karriären heter en ny svensk animerad film, efter Joanna Rubin Drangers serieroman med samma namn från 2001. Det handlar om den ängsliga och ångestladdade Fröken Märkvärdig och hennes kamp mot inre och yttre demoner. I huvudrollen hörs Vanna Rosenberg, och det är Joanna Rubin Dranger själv som har regisserat.

 – Vi valde att göra film av Fröken Märkvärdig, för att det är min viktigaste bok. Den berättar om en kvinnlig antihjälte som brottas med sina egna och andras krav och förfättningar att bli någon i världen, något man sällan läser om eller ser på film annars, säger Joanna Rubin Dranger.

Fröken Märkvärdig, som i filmen fått Vanna Rosenbergs röst, pendlar mellan den djupaste ångest och total hybris. Joanna Rubin Drangers avskalade stil i svartvitt, med ångestmoln som svävar fram över sidorna ihop med en sparsmakad men kul text har gjort Fröken Märkvärdig och Karriären till en tecknad modern klassiker. Och nu har alltså bokens drygt 220 sidor blivit en halvtimmes film. Efter fem års arbete.
– Det har varit en hel del som hennes värld, att skapa den här filmen. En massa tvära kast mellan skam och hybris, mellan framgång och misslyckande.

Antihjältinnan Fröken Märkvärdig växer och krymper efter humör, drar på sig en tung rustning för att möta världen, men får ibland tejpa ihop sig själv med plåster när hon har gått sönder.
   Joanna Rubin Dranger och animatören David Rylander har fått det att se ut som att boken rör sig, och som att det är den mest självklara sak i världen.

Filmen är trogen bokoriginalet, men det genomtänkta ljudet, musiken och rösterna gör att filmen blir mer. Det är inte bara Vanna Rosenberg man känner igen. Här hörs också Ann Petrén, Claire Wikholm, David Dencik och Ewa Fröling för att nämna några.
 – Friskt vågat, hälften vunnet tänkte jag och frågade precis de skådespelare jag ville ha. Och alla sa ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".