György Konrad och den gränsöverskridande litteraturen

Den 1 maj blir den europeiska unionen större, tio nya medlemsländer gör entré, de flesta från det som vi före 1989 kallade för ”öst”. I Kulturnytt ska vi fram tills dess möta några författare och intellektuella från de nya länderna och idag är den ungerske författaren György Konrad.

Han är en av Ungerns och Östeuropas mest tongivande författare, under kommunismen vid sidan av Tjeckiens Vaclav Havel och Polens Adam Michnik också en av de mest välkända dissidenterna. På svenska finns flera av hans romaner, bland annat ”Förloraren” och ”Stadsgrundaren”.

Den 1 maj blir den europeiska unionen större, tio nya medlemsländer gör entré, de flesta från det som vi innan 1989 kallade för Öst. I Kulturnytt ska vi fram tills dess möta några författare och intellektuella från de nya länderna och idag är den ungerske författaren György Konrad. Han är en av Ungerns och Östeuropas mest tongivande författare, under kommunsimen vid sidan av Tjeckiens Vaclav Havel och Polens Adam Michnik också en av de mest välkända didssidenterna. På svenska finns flera av hans romaner, baldn annat ”Förloraren” och ”Stadsgrundaren”. Han var sex år när andra världskriget bröt ut och minns hur han lyssnade på BBC’s sändningar med sin pappa, och under den ungerska folkresningen 1956 var han maskinpistolskytt i det nationella gardet. När Jesper Lindau ringde upp György Konrad var huset fullt med både barn och barnbarn men han tog en paus i ett rum vid sidan om.

- Jag hoppas att anslutningen till Europeiska unionen betyder en sorts mindre aggressiv, mindre stridbar, mindre militär, mer fredlig period i lviet för de här människorna. Det kommer att bli slutet på den här processen som började 1989, säger György Konrad.

Cirkeln sluts, det historiska ögonblick av frihetskänsla efter Järnridåns fall och den explosiva samhällsomvandling som Ungern kastade sig in i under 90-talet, det ögonblicket är snart över, berättar Konrad. Nu börjar en större prövning, att vara en del av Europeiska Unionen, att ingå i ett större kapitalistiskt system, nu börjar det. För Ungern har alltid varit en del av Europa till och med av en tidigare Europeisk Union, den habsburgska.

- På ett sätt var det den första europeiska unionen vilket också uttrycktes i små symboler. Att habsburgarna var tvungna att lära sig elva språk, till och med herr Otto av Habsburg talar så många språk, de här folkens språk, säger Konrad.

Ja, de Habsburgska kejsarfamiljerna skulle lära sig alla elva språken, kanske något för EU-komissionens ordförande Romano Prodi att ta efter. Och György Konrad återkommer hela tiden till poängen, Ungern kommer inte med i Europa, Ungern är och har alltid varit Europa. Vid sidan av 1900-talets krig, mord och förföljelser drabbades också Europa av en grym tristess, de starka nationalstaterna och kalla krigets två ideologiska fiender. Av gränser bli litteratur och konst, tråkigt

- De nationalistiska strävandena som kom efter första världskriget, gjorde människor och kultur lite tråkigare.

Men det som kune hålla nationalismens tristess stången, det var den europeiska litteraturens förmåga att strunta i gränser. För författare som Goethe, Pusjkin och Shelly var det inte intressant med det Europa som bestod av små gränsomgärdade fläckar

- Glöm inte att den europeiska litteraturen var mycket större före nationalstaterna skapades, större än ett land. Två hjältar i en roman, som bor i två olika ändar av världen, och dom möts i vänskap, har eller kärlek, då är gränser inte intressanta, tycker György Konrad.

Och kanske kommer EU att kunna lösgöra den här känslan igen, inte med den inre marknaden eller nya regler för miljövård, utan genom författare.

- Författaren har den makten att överskrida alla former av gränser.

Och innan Györg Konrad går ut till barnbarnen igen så lägger han till att den 1 maj, det bli en glad dag och han vet ungefär vad han ska göra.

- Vi ska ta ett glas vin och vi kommer att stödja det, och överleva det, säger Konrad.

Jesper Lindau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista