KULTURPOLITIK

Upphovsrättsutredningen möter strid

Upphovsrätten var ju en het fråga för något år sedan men har lyst med sin frånvaro under valspurten. I våras kom Upphovsrättsutredningens delbetänkande, nu trillar remissvaren in, och de innehåller massiv kritik från kulturskapare.

Om tanken med de nya reglerna för upphovsrätt var att de skulle ena de stridande parterna, med kulturskapare å ena sidan och förmedlare av upphovsskyddade verk å andra, ja då verkar man inte ha lyckats.

"Istället för att bidra till en mer jämbördig avtalsmarknad kommer utredarens förslag, att försvaga upphovsmännens förhandlingsposition och leda till sämre möjligheter för upphovsmännen att råda över de verk de har skapat", skriver ALIS som står för administration av litterära rättigheter i Sverige.

Och organisationen får medhåll av bland andra KLYS, konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd som särskilt kritiserar den så kallade arbetsgivarregeln:

"Regeln synes ge arbetsgivarna "ensamrätt", det vill säga exklusiv rätt till upphovsmannens arbetsresultat utan någon begränsning i tid. "

Även upphovsmännens motparter har synpunkter på utredningen. Sveriges Radio menar att utredarens förslag leder till att balansen mellan upphovsmän och nyttjare förskjuts till upphovsmännens förmån.

Samma grundsyn har TV 4 som menar att detta att upphovsmännen är starka och inte svaga, är något som utredningen har missat. Företaget saknar också en konsekvensanalys av förslagen. Helt enkelt vad kommer det att kosta? Och varför införa tvingande regler på en marknad som är så heterogen och som behöver flexibilitet, skriver TV 4.

Naila Saleem, SR Kulturnytt

naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista