Poesi lätt att tycka om - Inga-Lina Lindqvist

”Avdelningen för påhittade föremål” - för så heter poeten Inga-Lina Lindqvists nya diktsamling. Lindqvist är född 1964 i Lituaens huvudstad Vilnius, men hon tillbringade sin barndom i Vitryssland, innan 1979 kom hon till Sverige. Debuten skedde för tio år sedan med diktsamlingen ”Änglaspår” och hon har även gett ut barnboken ”En dag i Klark Svenssons liv”. Göran Sommardal har tagit sig an Inga-Lina Lindqvist nya dikter.

Det är nästan oförskämt lätt att tycka om eller snarare att intas av Inga-Lina Lindqvists nya bok Avdelningen för påhittade föremål. Och därmed inte sagt att författaren någonsin blir lättköpt eller insmickrande, eller ens anstränger sig för att jag arme läsare ska tycka om.

Alldeles tvärtom, få svenska författare har samma sällsynta och ovärderliga förmåga att skriva, och tänka, och känna, på samma gång fullkomligt otaktiskt och avsiktsfullt. Utan att den saken framträder som något särskilt stilgrepp.

Avdelningen för påhittade föremål utspelas, precis som titeln utsäger, i den frizon som uppstår när det som en gång var liv och erfarenhet fortsätter att vara liv och erfarenhet, och minne, när det väl kommer på pränt. Trots att boken framstår som en rätt livstrogen och närgången berättelsen om författaren själv, så blir aldrig den privata Inga-Lina utvikt eller de M och T och moster och morfar som ingår i den innersta kretsen utlämnade och blottställda.

Sorgen hålls hårt och kort i avsnittet om det återbesök till morfar som aldrig blev av. De drabbande förälskelserna beskrivs med humor, bedrövelse och försoning. Det första misslyckade samlaget inleder en hel serie genom boken utspridda utsagor om fadersspråk, incest-fobi och språkets paradoxalt befriande kraft. Och de olika språkens livsbestämmelser återberättas med den pregnans och den övertygelse som bara den kan förfoga över som på fullständigt allvar har passerat över några av dess gränser. Och som noggrant knyts samman med iakttagelserna av klass, nation och historia.

Det är bara den där Avdelningen för påhittade föremål som förbryllar mig lite. Om man letar efter något om vilket man ingenting vet, men som ändå måste finnas eftersom man till slut hittar det, vad var det då som var påhittat till att börja med, utom själva historien, som likt Midgårdsormen biter sig själv i svansen och oavbrutet slukar sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista