Sven Klang på återbesök

Sven Klangs kvintett - filmen från 1976 har nu kommit i en nyutgåva på DVD. Vi har återsett denna moderna svenska klassiker.

Den är Så Bra - fortfarande. Och nu idag kommer den på DVD, med lite, lite extra material. Stellan Olssons filmade 50-talsskildring, byggd på Musikteatergruppen Oktobers pjäs, har fortfarande det där naiva, lätt taffliga spelet. Till exempel har skådespelarnas musikaliska tillkortakommanden vävts in i berättelsen och gjort varje nyans så naturlig.

Sällan har väl gruppdynamiken mellan fem personer skildrats så bra. Ett gäng och en ledare blir lockade och utmanade av Christer Boustedts saxofonspelande nykomling som delvis uppfattas som frälsare, delvis som hot.

Och allt detta fina skådespeleri, med över- och undertoner, mitt i ett samhälle i södra Sverige 1958. Närmast dokumentärt filmat av Kent Person. Läckert!

(Lyssna gärna på ljudillustrationerna i samband med sändningen den 16 april kl. 9.13 och 13.05)

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista