Otto G Carlsunds biografskisser säljs på auktion

Konstnären Otto G Carlsund hör till vår konsthistorias mer gåtfulla öden. På 1920-talet var han den kanske mest kände svenske konstnären på Paris konstscen, men hans karriär fick ett snabbt slut efter en misslyckad insats som ansvarig för konsten på Stockholmsutställningen 1930. Dessförinnan fick han av gode vännen, arkitekten Le Corbusier, uppdraget att smycka entréhallen till ett biografpalats i Paris med sina kubistiska kollage. Sju kvarvarande akvarellskisser till det här storslagna projektet, som aldrig blev av, är i privat ägo men har visats på utställningar några gånger. Nu ska de dock säljas på Bukowski Moderna auktion, och Karsten Thurfjell vill då säga ett par ord.

Ja bara det att den här serien verkligen är ett stycke svensk konsthistoria. Carlsund betraktades av omgivningen som ett geni, han var Fernand Legers favoritelev på l’Academie Moderne i Paris, och frågan är om han nånsin nådde längre i sina idéer om att stilisera verkliga motiv så att bildernas kollage blev ett slags maskinliknande konstruktioner. Motiven är den dåtida biograffilmens ingredienser: skådespelarna, regissören med sin megafon, filmprojektorn, biografmaskinisten, och den brandsoldat som säkerheten krävde i biosalongen.

Allt skulle bidra till att skapa den rätta atmosfären i det allkonstverk som Le Corbusiers biopalats skulle bli.

Det var en sant ädelmodernistisk målsättning, och jag tycker vi ska höra på Otto G Carlsund i en inspelning från 1947, när han i radio lägger ut texten om den konkreta konstens mål. 

(ljud från inspelningen)

Så lät Otto Carlsund i radio 1947. Försäljningen på Bukowskis av hans sju akvarellskisser från 1926 är ”villkorad”, det vill säga den som köper hela serien har företräde. Låt oss hoppas att den hålls ihop, och att den hamnar nånstans där man kan se den.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se