Göteborgs Stadsteater firar EU-utvidgningen på teaterfestival

Ett av dom evenemang som markerar EU:s utvidgning den första maj är teaterfestivalen i Nova Gorica, en gränsstad mellan Italien och Slovenien där ett staket som delar staden sen 1945 ska rivas just den första maj. Teaterfestivalen invigs av EU:s president Romano Prodi och temat är Flyktingar i Europa. Ett 25-tal teatrar från hela Europa deltar och från Sverige är det Göteborgs stadsteater som dom senaste åren har ägnat sig åt dramatik som speglar just Europa. Konstnärlig ledare för stadsteatern är Jasenko Selimovic, som själv är flykting från kriget i det forna Jugoslavien.

-Det är en historisk stund, tio östeuropeiska länder går in i EU och vi skall spela på festivalen inför all denna publik. Det är stort, säger en stolt Jasenko Selimovic.

Det är  ”Fångarnas dilemma” av David Edgar som  Stadsteatern spelar på festivalen. En pjäs som handlar om utdragna fredsförhandlingar kring en splittrad region i Europas utkanter. Det är en pjäs om tillit och misstro, som kan tyckas sluta pessimistiskt.

Jasenko Selimovic säger att det kan verka pessimistiskt, men på ett annat sätt är det inte det. Om Europeiska Unionen  hade funnits i praktiken tio år tidigare så hade kriget i forna Jugoslavien inte hänt. Det är en viktig sak och det är en tillräcklig anledning för mig att vara europavänlig trots alla brister som finns i Unionen, säger Jasenko Selimovic som också regisserat ”Fångarnas Dilemma”.

Bo Nordström

bo.nordstrom@sr.se