recension | litteratur

Balanserar på gränsen till töntigt

Böljelek är nästa bok från författarduon Johanna Limme och Martin Palmqvist. Båda är gymnasielärare i Ystad och de skriver deckare tillsammans. Denna gång handlar det om en historisk deckare med 1800-tals-kyrkoherden Eldfeldt i Karlshamn i huvudrollen.

Det finns en stor fara med den historiska deckaren, eller kostymdeckaren som den också kallas. Den blir så lätt lite för töntig. Överrockarna sitter dåligt, det ålderdomliga språket ligger illa i mun och tidsfärgen blir aningen för bjärt.

Böljelek balanserar ibland precis på gränsen. Författarparet Limme och Palmqvist har redigt gjort den research som krävs för att historien ska bli tidsmässigt trovärdig.

Två veckor innan Kung Oscar den andre ska besöka Karlshamn, begås ett antal konstiga mord där de döda får siffran 13 skrivet i pannan.

Kyrkoherde Eldfeldt och hans systerson Jönsson får arbeta duktigt för att hinna lösa mordfallen innan Oscar den andre kommer, ingenting får riskera den glädje och renhet som ska stråla från gatorna när det är dags.

Det är rätt spännande och historien hänger ihop fint.

Men ibland faller författarna för lusten att redovisa lite för mycket av det de tagit reda på.

Fyra deckare är planerade med kyrkoherde Eldfeldt som hobbydetektiv. Johanna Limme och Martin Palmqvist är redan på gång med del tre i serien.

Jag önskar mig att de släpper loss lite mer, låter bli att räta alla frågetecknen på slutet och vågar befinna sig mer i nuet i texten, trots att det hände för länge sedan.

Då har deras historiska deckare potential att bli något mer än hyfsat underhållande teater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista