Zineb Sedira, Floating Coffins, 2009.
konst

Zineb Sedira i ständig rörelse

Under the Sky and Over the Sea - det är namnet på en ny utställning på Bildmuseet i Umeå. Det är den franska konstnären Zineb Sedira, bosatt i London, som presenterar ett urval av sina verk från de senaste åtta åren. Hon är också en av de fyra konstnärer som nyligen nominerats till det brittiska filmpriset Jarman Award 2010 för sitt nyskapande arbete.

Blå himmel möter hav som möter öken - miljoner flyttfåglar som lyfter och sänker sig som om Hitchcoock höll i taktpinnen – och mitt i alltihop stora, förvridna, övergivna fartygsvrak i sprakande färger.
   Det är ett helt surrealistiskt landskap jag ser och hör- å ena sidan smärtsamt vackert, ett rent poetiskt uttryck - å andra sidan helt nattsvart  Jag står mitt i Zineb Sediras allra senaste verk – videoinstallationen Floating Coffins- flytande likkistor, där bilderna projiceras via 14 olika bildskärmar och de många högtalarna hänger som lyktor runt om i rummet. 

 – Det här är ett verk där jag talar om en plats, präglad av resande och rörelse. Fåglarna som kommer och ger sig iväg, männen som rör sig fram och tillbaka och alla dessa båtar som ligger orörliga, lämnade för evigt av sina ägare, säger Zineb Sedira. 

Verket är filmat i Mauretanien vid en av Västafrikas mest kända skeppskyrkogårdar - här dumpas fartyg illegalt utan att demonteras, stranden är full av död fisk och den ekologiska katastrofen är ett faktum. Det här är också en av de viktigaste knutpunkterna söder om Sahara för människor som drömmer om att ta sig till Europa via Kanarieöarna.

Zineb Sedira är född i Frankrike av algeriska föräldrar – hon undersöker i sina verk existentiella och mänskliga villkor, rörlighet, förflyttning och migration.
   Fram till 2003 tog hon sin utgångspunkt i den egna familjehistorien och hennes föräldrars minnesbilder från självständighetskriget i Algeriet. I utställningen på Bildmuseet finns också delar av det verk som i våras blev så uppmärksammat och till och med förbjudet i södra Frankrike

 -- De intellektuella, konstnärerna, utställningskuratorerna – alla påpekade att det går ju inte att hindra en fransk-algerisk konstnär att berätta om sin historia, säger Zineb Sedira med eftertryck.

Zineb Sediras mamma berättar helt enkelt vad som hände i Algeriet, om tortyr och våldtäkt och det blev för starkt för många - trots att hon inte gjorde något politiskt inlägg utan bara för första gången berättade för dottern vad som egentligen hänt.
 – Det är  inte ett politiskt verk, det är bara så att min mamma förklarar vad hon sett och hört, säger Zineb Sedira.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".