litteratur | recension

Peter Høeg ger åter plats åt de udda barnen

Den danske författaren Peter Høeg har med sin berättarkonst bemötts med allt från stående ovationer: som för genombrottsromanen Fröken Smillas känsla för snö, till bistra omdömen, som var fallet med hans förra bok Den tysta flickan.
   Nu är han aktuell igen, med romanen Elefantskötarnas barn.

Att slå upp en ny roman av Peter Høeg är något man gör nästan med hjärtat i halsgropen. Den danske författaren som fick ett gigantiskt genombrott med Fröken Smillas känsla för snö 1992 är en av de vildsint krängande prosaisterna i nordisk litteratur.

Denna gång har han gett sig på humor. Och det med en frejdighet som packar romanen Elefantskötarna med så mycket sarkastiska lustigheter att det knappt blir något andrum emellan dem.
   Samtidigt, det får man ge honom, är han även i detta pojkboksäventyr med andliga förtecken trogen sina huvudsakliga teman Även här får de udda barnen ta plats på de välanpassade vuxnas bekostnad.

Det handlar om prästbarnen Peter - som står för berättandet, Tilte och Hans som kastas ut i en halsbrytande jakt på sina svekfulla och kriminella föräldrar. Pappa prästen och mamma organisten har övermannats av girghet och storhetsvansinne och planerar att stjäla religiösa föremlå värda många miljoner - barnen måste fixa biffen och hamnar i klorna på allehanda uppblåsta, självgoda vuxna på vägen.

Det är lite Tvillingmysteriet, lite Dumskallarnas sammansvärjning, en dos nyandlighet på det - det är rörigt. Och det är bara att fascinerat konstatera att Høeg mitt i denna röra trots allt lyckas göra åtminstone sin huvudperson Peter till en riktig människa, en människa som vadar motströms i en flod av förkrympta vuxna.

Men när alla äventyr slutligen utmynnat i hemkomst och nyorinetiring är det bestående intrycket mest en andfådd språngmarsch genom samhällssatirens prefabricerade korridorer.

Jenny Aschenbrenner, SR Kulturnytt
jenny.aschenbrenner@sr.se

Elefantskötarnas barn är översatt till svenska av Ninni Holmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".