Pelle Snickars om The Pirate Bay-rättegången: "Lagen och juridiken är verkningslös"

Var tog den digitala politiken vägen? Det undrar medievetaren och Kungliga biblitekets forskningschef Pelle Snickars på Svenska Dagbladets debattsida i dag.

Han menar att hovrättsförhandlingarna i Pirate Bay-målet som nu inleds handlar om så mycket mer än ett åtal mot den så kallade gratiskulturen.

Det handlar inte om upphovsrätt, menar han, utan snarare är det fråga om "en rättsprocess mot ett socialt beteende och det slags delandets kultur som präglar och utgör själva grunden för nätet".

Pelle Snickars påpekar att männen bakom The Pirate Bay i tingsrätten blev dömda för medhjälp till brott och att de faktiska brottslingarna är de 1,5 miljoner fildelare som bor i Sverige.
      Intresset för fallet är stort internationellt eftersom utgången kan få principiell betydelse. Det som ska redas ut är alltså om det är olagligt att driva en fildelningssajt, trots att det inte finns något material att ladda ner från själva sajten.

Hur än domslutet faller menar Pelle Snickars att politikerna åter bör ge sig in i debatten. För att även om hovrätten väljer att sätta ner foten ordentligt, så kommer det inte ändra fildelarnas vanor nämnvärt.  På det sättet är lagen och juridiken verkningslös, skriver Pelle Snickars.

SR Kulturnytt