Den iranske författaren Mohammed Ali Sepanlu.

Bättre för författare i Iran

Författare har mördats och journalister fängslats. Det fria ordet är farligt i Iran. Men enligt en av ländets främsta författare, Mohammed Ali Sepanlu, så kan censur faktiskt också dana nya författare. Vår korrespondent Maria Persson Löfgren träffade honom i Teheran.

- Det är min personliga idé ibland tvingar censuren författaren att göra något komplicerat, i den komplikationen föds konsten. Ta till exempel ryska författaren Dostojevskij eller författarna under Sovjettiden, de komplicerade i tid av censur, säger Mohammed Ali Sepanlu.

Men 63 årige Sepanlu har alltid kämpat mot censuren och för ordets och tankens frihet. Under Shahtiden satt han i fängelse för sin kamp. Efter revolutionen stoppades det mesta av hans verk.

- Det som fortfarande stoppas av censuren är allt som har med sex, politik och religion att göra, säger han. Så för att bli publicerade tvingas vi ändra lite i våra texter, ha en underliggande mening som läsaren förstår men inte censuren, fortsätter han.

- Före mr Khatami fanns över 5 000 sidor skrivna av mig som stoppats av censuren. Men de sista sju åren har jag kunnat ge ut 23 böcker, som tidigare bara låg och väntade på ministeriet för Islamic Guidance på en bättre tid, säger han och skrattar. För trots att skribenter lever under hård press i Iran ser han ljust på tillvaron, det har blivit något bättre under president Khatami.

- Vi har svårigheter med regeringen och censuren, men Iran är inte Irak. Där existerade bara en person, Saddam Hussein. Iran har inte sådan despotism . Vi har protesterat, censurerats, men de dödar oss inte, säger han, men tvingas lägga till att det också hänt ibland ja...

Två välkända författare Poujande och Moqtari, mördades för fem år sedan. Men det var undantag, anser Sepanlou nu. Idag är inte författarna måltavla för regimen längre, snarare är det journalisterna. Tolv sitter fängslade och en av dem, 75 årige Siamak Pourzand, är svårt sjuk och togs nyligen till intensivvård på sjukhus med hjärt och njurproblem. Trots det släpps han inte fri.

Maria Persson Löfgren

maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista