Glora, en brud i tiden av Hedvig Westmark och Mia Ögren. Foto: Lars Gustavsson
Form

Politisk laddad design på nya Arkitekturmuseet

Med den årliga konstslöjdssalongen på Röhsska museet i Göteborg som förlaga visas nu Konstslöjdssalongen på Arkitekturmuseet. Salongen är ett samarbete med Formmuseets vänner och är den första i sitt slag i Stockholm. Utställningen är ett led i Arkitekturmuseets nya uppdrag som innebär att museet inte bara ska vara en nationell arena för arkitektur, utan även för form och design. En jury har plockat ut 100 formgivare och 144 verk. Peppe Bergström, intendent på Konsthantverkarna har varit Juryordförande och han ser en återbrukstrend i bidragen.

Några av de verk och kreationer som sticker ut mest är brudklänningen av gamla frackskjortor med tillhörande släp av manchetter och brudbukett av vita handskar, Sverigedräkten med hijab och den nästan ett halvt ton tunga stocken med utsnidade Guernica-hästar. Och så bidraget som ger form åt feministiskt självförsvar: de försilvrade och med Swarovkistenar prydda knogjärnen. Och utställningen sticker faktiskt ut feministiskt på fler sätt då 75 av dom 100 utställarna är kvinnor.

Hannes Fossbo
hannes.fossbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".