Nordic Cool: Hot Women Designers

”Nordic Cool: Hot Women Designers” är namnet på en ny stor utställning av modern nordisk design på prestigefyllda National Museum of Women in the Arts i Washington. Fyrtio kvinnliga formgivare hade flugits in till den amerikanska huvudstaden för vernissagen i helgen och vår korrespondent Thomas Nordegren var där och minglade.

Redan i entrén möts man av Volvos nya kvinnobilsprototyp med sin fräcka interiör och måsvingedörrar. De amerikanska kuratorerna Judy Larsson och Jordana Pomeroy har rest runt i norden och valt ut det bästa av kvinnlig design och det är mycket som är överraskande bra och dessutom snyggt exponerat.

Man hade gärna sluppit de trötta referenserna till Ellen Key och till Carl och Carin Larson för den unga kvinnliga nordiska designen klarar sig bra själv. Roligast är möblerna som danska Nanna Diezels redan klassiska ”Bänk för två” och svenska Gunilla Allards biofåtölj. Vid sitt grågrönt korvliknade liggunderlag träffade jag designern Nina Jobs.

- Det är lite Mullekänsla tycker jag. Det är inte så jätteglada färger, men att det går i ett med naturen, säger hon.

- Finns det någt nordiskt cool som är kvinnligt?

- Det finns en sensuell kanske kylighet i vårt sätt att designa.

- Om du ska välja något annat här, vilket tycker du är coolast?

- Om jag ska vara jävig och ta från mitt eget land, så tycker jag att Sara Szybers vaser är jättespännande. Jag tycker också om Anna Kraitz lampa, berättar Nina Jobs.

Och vid sin läckra knallgröna soffa stod Ulla Christiansson som dock var lite tveksam till det här med att betona det kvinnliga i den nordiska designen.

- Jag vill bli betraktad som formgivare, inte som kvinnlig formgivare. Däremot så tycker jag det är makalöst att det finns ett kvinnligt museum. Det visste inte jag faktiskt, säger Ulla Christiansson. 

Thomas Nordegren

thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista