Medier

Det stormar kring rysk tv

I Ryssland pågår en häftig debatt efter att landets tv-akademi i helgen delade ut sina årliga priser på en gala i Sankt Petersburg. Kvällen förstördes av två skandaler som nu debatteras av ryska journalister.

- Ni har gjort tv till den viktigaste faktorn i den moraliska och samhälleliga katastrof som inträffat de senaste tio åren. Orden var dokumentärfilmsregissören Oleg Dormans men lästes upp av producenten Feliks Dektor eftersom Dorman vägrade ta emot priset för bästa tv-dokumentär. Hans film om Lilianna Lungina, den ryska översättaren av Strindberg, Ibsen och Astrid Lindgren, tog elva år att få en rysk tv-kanal att visa. När filmen vann kände sig Dorman tvungen att förklara varför han inte kan ta emot pris av människor som motarbetat hans projekt. Nu handlar diskussionen om huruvida Oleg Dorman har förolämpat oskyldiga jurymedlemmar eller gjort en viktig markering mot en bransch full av smygcensur.

Men den andra skandalen har väckt ännu starkare känslor. I kategorin "En personlig insats för rysk tv:s utveckling" belönades i år Manana Aslamazian. Men under galan nämndes aldrig hennes namn eller att hon fått priset. Uppgiften bara dök upp på listan över pristagare. Aslamazian har inte varit i Ryssland på över tre år eftersom hon hotas av rättegång för en mindre förseelse, något många ser som förföljelse från myndigheterna. Nu hotar tunga namn inom ryska tv-akademin att hoppa av i protest mot att priset till Aslamazian tystades ned.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".