film | utrikes

Blackebergs vampyrer i New Mexico

I dag är det premiär för den amerikanska versionen av Tomas Alfredssons Låt den rätta komma in. Just nu verkar det vara högsta mode att göra remake på svenska filmer.

Från första början när det stod klart att Låt den rätta komma in skulle få en amerikansk tvilling så anmälde sig tvivlarna, inte minst bland filmintresserade bloggare i USA. Tomas Alfredssons film ansågs ju redan - också där - som ett mästerverk.

Speciellt växte misstänksamheten när regiuppdraget gick till Matt Reeves som senast gjorde monsterfilmen Cloverfield. Det kunde tyda på det skulle bli en ren vampyrfilm och den subtila pubertetsskildringen i orginalet skulle försvinna. Men de farhågorna verkar ha kommit på skam och omdömena hittills från förhandsvisningar är positiva.
   Lite har Reeves ändå fläskat på i skräckscenerna men han följer trots allt förlagan i påfallande stor utsträckning. Blackeberg är förstås utbytt mot Los Alamos i New Mexico - men det hindrar inte att det ändå är snöigt.

Likheterna är så stora att man av den anledningen kan fråga sig varför det måste göras en remake. Samtidigt som Let me in har premiär så pågår omgörningen av Millennium-filmerna. Varje biobesökare får väl avgöra om denna remaking tillför någonting eller bara skapar urvattnade filmer för en allmäninternationell publik.

Sten Sjöström - för Kulturnytt - i New York
sten.sjostrom@sr.se