Beatlesmani

På den amerikanska nätbokhandeln Amazon får jag 8209 träffar på ordet ”Beatles”. Men mätt är bokmarknaden inte på de fyra från Liverpool. I september kommer en av bandets mer psykedeliska skapelser - filmen Yellow Submarine - som barnbok. Och efter en ursinnig budgivningsstrid betalar ett amerikanskt förlag nu 16 miljoner kronor för tre nya böcker om The Beatles.

LONDON. Den här gången utlovas den definitiva historien om John, Paul, George och Ringo, skriven av en man som sägs vara världens ledande Beatlesauktoritet. Mark Lewisohn, författare och kulturhistoriker, har skrivit om dem förut, men nu blir det 3 böcker. Den första ska komma 2008, samma år som Liverpool är europeisk kulturhuvudstad, och de andra sen med 4 års lucka emellan.
  Den omedelbara frågan är förstås om det verkligen behövs fler böcker om The Beatles. Absolut, säger en ledande brittisk popexpert, de är vår tids Mozart och om 100 år kommer alla att vara glada att den definitiva historien skrevs nu, medan det fortfarande finns folk i livet som var med.
  Den definitiva historien skall det bli men inte den officiella,sägs det, och inte nån okritisk hyllning. Däremot en kulturhistorisk skildring, en berättelse om brittisk efterkrigskultur och om det unika kulturfenomen de var, de fyra från Liverpool.

Agneta Ramberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista