Konstsatsning på Carlsberg i Köpenhamn

Nu är det klart att det blir en ny konsthall för samtidskonst på Carlsbergs gamla bryggeriområde i Köpenhamn. Den politiska majoriteten i Köpenhamn har gjort upp om att ge driftstöd till verksamheten.

4000 kvadratmeter ska avsättas och en internationell arkitekttävling utlyses. Konsthallen ska ha höga ambitioner och kunna mäta sig med internationella konstinstitutioner.

Själva investeringen på runt 180 miljoner danska kronor ska finansieras av av privata sponsorer och fonder. Därefter hoppas Köpenhamns kommun att man får staten att tillsammans med kommunen dela på det årliga driftbidraget på 6 miljoner kronor. Men fram tills konsthallen öppnas 2013, under uppbyggnadsskedet står kommunen själv för driften.

Sedan Carlsberg lämnade sina gamla bryggerilokaler har de stora tap-hallarna används till flera kulturella ändamål. En del har blivit Dansehallene - ett centrum för dansen och redan tidigare har andra delar använts till konstutställningar, bl a genom konstfesten U-turn för några år sedan.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".