recension | litteratur

Erica Jong är lättläst, vindlar iväg... och bränner till

Med Rädd att flyga blev Erica Jong en av 1970-talets mest lästa författare, över 20 miljoner exemplar har boken sålt genom åren. Nu har Jong varit på Sverigebesök och plötsligt synts överallt igen. Skälet till detta är att hennes självbiografi, Förföra demonen, nu kommer ut på svenska (översättning av Annika Preis).

Helt plötsligt mitt i livet plöjer jag fyra böcker av Erica Jong. Klassikern Rädd att flyga, där det sannerligen inte förekommer så värst många knapplösa knull förutom i huvudpersonens fantasi, Alla kvinnors blues, en sorts handbok i romanform om att komma ut ur sprit och sexmissbruk, så min egen favorit om medelåldern, Rädd för 50, och sist Förföra demonen, där Erica Jong försöker reda ut skrivandets drivkrafter. Alla böckerna flyter ihop i min hjärna, hon säger själv att hon inte tror på genrer, ingen skillnad mellan fiktion och självbiografi, och väck mig mitt i natten och jag kan rabbla upp Erica Jongs äkta män och älskare i kronologisk ordning, och sortera upp depressionerna i hennes kaotiska familj. Över den förmodade fiktionen ligger alltid bara en tunn hinna, och kontentan i Förföra demonen är att man alltid ska skriva - just det - sanningen.

Som en författarkollega som redlös vaknade med Norman Mailer ovanpå sig brukade säga: "Om en enda kvinna skulle berätta sanningen om sitt liv skulle hela världen brista."

Erica Jong är lättläst, vindlar iväg, tappar tråden, utgår alltid från sitt eget, och kanske är det därför det så ofta ändå bränner till, berör. Hon är som en äldre väninna som redan trasslat sig genom Anonyma Alkoholister, och försörjt fel män i årtionden, som kan klappa en på huvet och säga: "Det fjärde äktenskapet blir nog bättre ska du se." "Det är först när du klarar av att vara ensam som du kan möta en annan människa." Fast det sa hon i Rädd för 50. Nåväl, i sista kapitlet i Förföra demonen motar också hon kritiken i grind, hon har redan kallats allt från mammutvulva till inbillningssjukt bilvrak. Hon tar dåliga nyheter bättre när den receptbelagda medicinen gjort verkan, lovar att hon ska utvecklas som författare, har vid 64 kommit på att det finns enskilda liv som är mer intressanta än hennes. Det är nu inte helt säkert.

I Förföra demonen kretsar det kring just demonen som man behöver tro på för att kunna skriva, om ordens urvattnade betydelser, orgasmerna, Sylvia Plaths vålnad, styvfamiljer, och på gamla dagar kan Erica Jong moralistiskt hytta med fingret och säga: "Sex finns överallt nu, men extasen är frånvarande", och angående beroenden konstatera: "Hela den amerikanska ekonomin skulle kollapsa om vi alla tillfrisknade."

Jag slår ett slag för Erica Jong, för ingen kan göra mig på så gott humör som hon, och det är värt mycket i dessa tider. Och när hon börjar droppa för många namn på berömdheter och fester som hon kräkts på kan man läsa lite diagonalt, snart byter hon spår och säger nåt intressant igen, som jag kan ha nytta av."Man skriver bara det man bryr sig om. Likgiltighet behöver inte sättas på pränt."