Kunglig porr ger ny yttrandefrihetsdebatt i Danmark

Yttrandefrihetsdebatten i Danmark har fått ny fart, fem år efter Muhammedkarikatyrerna. Tidningen Politiken rapporterar om en utställning som helt ställts in några veckor före öppningen.

Det handlar om en utställning på Dansk Plakatmuseum som skulle vara en retrospektiv utställning av konstnärsgruppen Surrend.

När gruppen i stället gick ut och presenterade ett nytt verk för utställningen, föreställande den danska kungafamiljen i diverse pornografiska positioner, sa ägarna till museet nej.

Konstnärsgruppen tvingades dra tillbaka konstverket och lova att inte ställa ut det under tiden utställningen var öppen. 

Så i stället gick gruppen ut med konstverket innan utställningen. Något som fick ägarna Den Gamle By att helt stoppa det planerade samarbetet.

Censur säger konstnärerna och menar att yttrandefriheten, som så många värnade när Mohammedkarikatyrerna debatterades, tydligen inte gäller sådant som provocerar det danska och de som har makt i samhället.

Statligt erkända Den Gamle By säger å andra sidan att det handlar om ett brutet förtroende, inte om innehållet i verket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".