recension | litteratur

Flumfluffig science fiction med fadd smak

Författaren och journalisten Jan Wallentins debutroman Strindbergs Stjärna har redan fått stor uppmärksamhet. Berättelsen har sålts till över 14 länder och jämförts med den multisäljande Dan Browns framgångsrika blandning av spänning och lek med uråldrig symbolik.

Det är en äventyrsroman som tar sin utgångspunkt i en arktisk 1800-talsexpedition och dess förgreningar in i samtiden och den ska föra tankarna till både Jules Verne och Indiana Jones med mörka stråk från krigen och utrotningarnas 1900-tal.

Det är inte helt lätt att sammanfatta vad den handlar om, Strindbergs Stjärna. Det är bland annat för att syftet med genren, vi kan kalla den populärhistorisk dramathriller, just är att handlingen hela tiden ska slinka iväg, tvärstoppa, snurra upp sig och byta spår.
   Helst ska läsaren inte vid någon enda punkt kunna säga: Nu fattar jag intrigen! För då har ju författaren så att säga förlorat mot läsaren.

Utan att avslöja för mycket kan vi berätta att Nils Strindberg, som en gång åkte luftballong med ingenjör André, inte dog där han sägs ha dött. Sven Hedin hittade något väldigt lurigt i en grav i nordafrikanska öken.
   Grejen han hittade var i två bitar och hör ihop med Himmler. Grejen är försvunnen. Alla vill hitta grejen som är av en speciellt lätt metall som är kall fast det är varmt ute.

Gamla nazister har en upptagenhet med symbolik. Metallgrejen är en del av denna symbolik och pekar mot ett hål i rumstiden vid Nordpolen. Alla vill ner i det hålet.
   Det går att bli 150 år gammal. Dessutom blev visst en femåring skadad för livet av farmors minnesbilder från medicinska experiment i Buchenwald.

Wallentins roman är skriven för vuxenlek. En sorts rebuslösande äventyrsberättande som glatt blandar andlighet, mycket populär populärhistoria, och den sorts flumfluffiga science fiction som uppstår när man glömmer att science fiction kräver stor tankeskärpa.
   Det är väl harmlöst, det är inget brott att skriva flummig science fiction.

Men ska man blanda såhär, rent toktrolleri och roliga infall som att huvudpersonen historikern Don Titeleman åker Europa runt i en mysigt inredd godsvagn, snodd från ett ekologiskt transportföretag, med fullkomligt iskalla bilder från tortyr och dödsångest ur de verkliga koncentrationslägren. Då måste författaren ha någon annan plan än att bara entusiastiskt fortsätta dribbla med handlingen för att hålla spänningen uppe. 

Annars får hela det litterära buset som nog Strindbergs Stjärna får lova sägas vara, en mycket fadd smak av spekulation och tomt effektsökeri.