Nelly Sachs, Nobelpristagare i litteratur 1966. Foto: Lennart Nygren / Scanpix
reportage

Nelly Sachs i fokus

Poeten Nelly Sachs uppmärksammas stort med en utställning, en föreställning, en bildbiografi och en utgivning av tidigare opublicerade texter. Hennes liv och verk står i fokus på Judiska teatern i Stockholm.

Den tyskjudiska poeten Nelly Sachs delade Nobelpriset i litteratur med Joseph Agnon 1966. Då var hon 75 år gammal och hade levt i exil i Stockholm i över 25 år.

Hennes liv och hennes verk står i fokus i utställningen och föreställningen Flykt och förvandling på Judiska Teatern i Stockholm. Flera tidigare opublicerade texter av Sachs och en bildbiografi ges samtidigt ut. Bakom såväl böcker som utställningen står Aris Fiorestos

– De erfarenheter hon utgår ifrån tror jag varje människa kan känna igen sig i, säger Ari Fiorestos.

Utställningen skapades från början för Judiska Museet i Berlin. Den kommer bland annat att visas för skolklasser.

– Den ifrågasatta öppenheten utgör en sorts DNA i Nelly Sachs diktning. Med hjälp av henne kan man förstå den situation vi lever under i dag, bara sedan några veckor, säger Aris Fiorestos.

– Timingen är perfekt, efter valet kändes det som att projektet är helg nödvändigt att göra, säger, Judiska teaterns chef och regissör Pia Forsgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".