Utanför Europas slut

På lördag delas världen upp igen. Under 90-talet fick Europa vila det fanns inte ett Östeuropa och ett Västeuropa delat av en Järnridå. Det var ett frihetligt decennium och kanske än mer gränslöst än den större Europeiska union som utvidgas med tio nya medlemmar den 1 maj. För nu bildas ett nytt ÖST, utanför EU’s nya yttre gräns. Där ligger Ukraina och hur mycket europe man än känner sig som i Lviv, Uzhgorod och Kiev, så får man inte vara med. Jesper Lindau begav ut utanför gränsen, utanför Europas slut.

- Ukraina hänger i luften just nu, vi väntar på vad som ska komma, vem som ska bli president, vem som ska styra, berättar Volodymyr Kushynsky, regissör på Les Kurbas Teater i Lviv.

Medan Europa enas på andra sidan gränsen letar Ukraina och de 50 miljoner invånarna efter vad dom ska välja att vara, en del av Europa, eller del av ett nytt ryskt imperium. Regissören Volodymyr Kuchynsky är en liten smal grå man som yr fram inne i Les Kurbas teater i den ukrainska staden Lviv. Premiären på pjäsen Bogdan är precis över. Den handlar om kossackledaren Bogdan Khmelnitsky, en figur som kan användas som symbol både för ett självständigt Ukraina och ett gemensamt ryskt ursprung.

- Ingen i Ukraina vet hur de ska hitta en gemensam väg, en gemensam idé om vad man är, säger Volodymyr Kuchynsky.

Diskussionen om identitet är het i Ukraina och ställs på sin spets i och med att EU utvidgas den 1 maj, i och med utanförskapet

Några kvarter från Les Kurbas teater, runt hörnet från Schevchenko-monumentet sitter redaktionen för den oberoende tidskriften JI. Irina Magdysh är redaktör för JI. Hon lämnade sitt jobb som PR-chef i Kiev eftersom hon ville förändra.

- Vi vill provocera fram förändringar i sättet som människor tillåts tänka, säger Irina Magdysh.

Det är därför de ger ut JI, för på andra sidan den nya EU-gränsen är tidskriften en av få oberoende arenor för diskussion om politik, litteratur och konst.

- Dden europeiska unionen tar bort sina inre gränser, men runt omkring byggs en ny kinesisk mur, säger Irinas kollega Taras Vosnyak på JI.

Och den muren kan komma att skapa länder, både innanför och utanför Europeiska unionen som är mer intresserad av den egna nationella identiteten än en större europeisk.

- De kommer så klart att vilja att hävda sin nationella identitet och de kommer att bli mindre motiverade att utveckla någon sorts transnationell europeisk identitet, säger Gerard Delanty som är professor i sociologi vid universitetet i Liverpool och som i Sverige kommit ut med boken ”Europa - idé, identitet, verklighet.”

Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se

Och i Kulturradions serie Europeiska spår kan ni höra ett långt reportage om Ukraina, 14.03 i P1. Repris Måndag 3 maj 18.15