BBC satsar på kulturen

Mer kultur och mer samhällsprogram på bästa tittartid utlovas av alla public serviceföretags förebild, BBC. Efter kritik om att BBC har blivit ”dummare” och satsat för mycket på populära formatprogram gör BBC-ledningen den största nysatsningen på kultur på mycket länge.

Det är inte publiken som kräver mera kultur i TV, tvärtom, i en stor tittarundersökning som kom förra veckan låg kultur och musik allra längst ned på listan över vilka sorters program folk tyckte var viktiga för dem själva eller för samhället. Men å andra sidan vill folk definitivt ha mindre av det de får nu, varenda kväll i varenda kanal.

Vi gör om ditt hemprogrammen, eller vi gör om dig - makeoverprogram som de kallas har börjat stå folk upp i halsen, och de ska bli färre på BBC:s bästa sändningstider. Och sånt som har skuffats undan från de bästa tiderna - samhällsprogram, dokumentärer och kultur - ska både få bättre tider och bli fler. I radio också, där kommer en ny kulturshow på fredagkvällar.

Allt detta utlovas i BBC:s policyplan för det närmaste året, en satsning på att hålla public serviceuppdragets fana högt. Det kan behövas, för hur BBC lever upp till sitt uppdrag granskas extra noga av statsmakt och kommersiella konkurrenter just nu inför förhandlingarna om BBC:s nästa avtalsperiod. De andra markbundna TV-kanalerna anklagar BBC för ojuste konkurrens med hjälp av licenspengar, och den nya mediaövervakningsmyndigheten sade förra veckan att BBC behöver återupprätta sin ställning som leverantör av högsta kvalitet.

Agneta Ramberg

agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".