Boris Novak oroad för Sloveniens kulturliv

I morgon (lördag 1 maj) är det dags: Den Europeiska Unionen blir större och EU får tio nya medlemsländer. Inför den här hårdbevakade utvidgningen har Kulturnytt gjort en serie intervjuer med författare. I dag är det dags för slovenen Boris Novak som är poet,dramatiker, professor och aktiv inom den internationella organisationen PEN. Kulturnytts Olgica Lindquist pratade med Boris Novak, som säger att medlemskapet i EU helt enkelt betyder att Slovenien kommer ”hem igen” och att det största hotet mot det slovenska kulturlivet kommer från Slovenien självt. Enligt Boris Novak tänker den slovenska staten för mycket på pengar och för lite på kultur, och EU-medlemskapet kan enligt honom göra det ännu värre.

Boris Novak säger att när det nya medlemskapet i EU nu diskuteras i Slovenien, så handlar det mesta om ekonomin. Och det gillar han inte.

Efter självständigheten 1992 har slovenerna, tvärtemot vad många hoppades på, fått se den statliga kulturpolitiken bli allt svagare och allt mindre pengar satsas på sådant som är viktigt för en liten folkgrupp och dess språk. Böcker till exempel. Idag är det statliga litteraturstödet hälften så stort som under tiden i det forna Jugoslavien och det är enligt Novak tragiskt.

Böcker blir allt dyrare att köpa, vilket i och för sig har lett till att det lånas böcker på biblioteken som aldrig förr. Men med ett litet litteraturstöd är det också svårt att ge ut böcker, vilket förstås betyder att det är krångligt för den smalare litteraturen att få läsare.

Men, säger Boris Novak, trots en eländig kulturpolitik har Slovenien i dag ett kul och imponerande kulturliv. Här händer fantastiska, mirakulösa saker, men bara tack vare stora och osjälviska uppoffringarna från kulturutövarnas sida.

Hur länge orkar alla entusiaster utan att få betalt för det dom gör? undrar Boris Novak och tilläger: Ändras inte något snart väntar svåra tider och detta trots allt det goda som EU för med sig.

Olgica Lindquist

olgica.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista