nobel 2010

Anstormning på bibliotek och bokhandlar

Som vanligt tog Nobelpristagarens böcker snabbt slut på bokhandlar och bibliotek. Kulturnytt tog del av reaktionerna just efter det att Peter Englund tillkännagivit att det blev Mario Vargas Llosa som tog hem nobelpriset i litteratur.

Veronika Hellstrand jobbar på akademibokhandeln Skrapan i Stockholm, där den enda Vargas Llosa-boken snabbt såldes.

 – Det var en herre och en dam som kom ungefär samtidigt och ville köpa den, herren var lite mer sugen så damen lät honom köpa boken, säger Veronika Hellstrand.

Mario Vargas Llosa är en samhällsengagerad författare på högerkanten. Bibliotikarien Ola Hellsten berättar om reaktionerna på biblioteket på Kulturhuset Plattan i Stockholm:

 – Jag har inte hört så många reaktioner på om det var en bra eller dålig Nobelpristagare men det är många som varit här och frågat efter hans böcker som tog slut fort. Jag tycker att det är en väldigt välförtjänt nobelpristagare, jag kanske inte delar hans politiska uppfattning i dag men jag tycker att han är en väldigt duktig författare.

Biblioteksbesökaren Ragnhild Karlström ser positivt på att man i år valt en författare från Latinamerika:
 – Framförallt minns jag Kriget vid världens ände som är väldigt speciell. En bok som man kan gå in i och umgås med en lång tid.

Vad är det som är speciellt med hans böcker?

 – Det är en annan kontinent, fantastiska historier och roligt att latinamerikansk litteratur kommer i fokus igen för det var ju ett tag sedan.

Anna Törnkvist
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".