nobel 2010

"Svenska Akademien har gjort mitt liv till ett kaos"

När Mario Vargas Llosa samlat sig efter Peter Englunds samtal, framträdde han på en lätt kaotisk presskonferens i New York. Där han just nu befinner sig eftersom han är gästlärare på Princetonuniversitetet. Llosa följde ritualen och framförde sin stora tacksamhet till svenska Akademien och sa att han blev fullständigt överraskad när han fick beskedet.

Llosa följde ritualen och framförde sin stora tacksamhet till svenska akademin och sa att han blev fullständigt överraskad när han fick beskedet ... Och kanske ligger det något i det den här gången. Llosa har i och för sig varit på tapeten under lång tid men kanske inte så mycket på senare år.

Litteraturpriset är inte bara ett erkännande till en enskild författare utan av hela det spanska språket, sa Llosa, ett modernt och dynamiskt språk som är en länk mellan 500 miljoner människor. Och också ett erkännande av den latinamerikanska litteraturen som de senaste decennierna avlagt en form av mogenhetsexamen och dessutom ruckat på många av de schabloner som varit förenade med Latinamerika. Förr var det synonymt med diktatorer, revolutioner och katastrofer i största allmänhet, nu ser man att där finns diktare och konstnärer.

Llosa hävdade att han inte fick reda på varför han får priset, när Peter Englund ringde. Den officiella motiveringen är i varje fall bland annat att han lyckats kartlägga maktens strukturer. Llosa framstår också i mycket som en politisk författare, personligen har han gått från att ha varit vänster till att bli högerliberal som till och med ställt upp i presidentvalet i Peru. Om det finns några politiska baktankar bakom valet av honom överlät han till Svenska Akademien att svara på.

Själv ville Llosa något tona ner bilden av det politiska. Visst är det omöjligt för en författare i Latinamerika att inte ta sig an de fortsatt auktoritära strukturerna, men i första hand vill Llosa ändå bli ihågkommen som en författare - men tillägger han snabbt - med politiska idéer förstås. Och skriva kommer han fortsätta att göra och nobelpriset ska inte påverka hans konstnärliga inriktning - men på kort sikt har Svenska Akademien gjort hans liv till ett kaos.

Sten Sjöström för Kulturnytt i New York
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".