Nobel 2010

Perus president: "En enorm dag"

Många latinamerikaner upplever årets Nobelpris som en seger för hela kontinenten. Men det finns också de som har helt motsatt uppfattning.

-En stor, en enorm dag…

Perus president Alan Garcia säger att Nobelpriset är en ära för Peru och På många håll i Peru förvandlades också dagen till en riktig fest.

Flera andra latinamerikanska presidenter som Chiles Sebastian Piñera, Mexicos Felipe Calderon och Colombias Juan Manuel Santos – som alla är personliga vänner med den nye nobelpristagaren – beskriver priset som en seger för hela kontinenten…och för dom liberala politiska ideal som Vargas Llosa – och dom själva - står för.

Dom flesta författare på kontinenten – både unga och gamla – applåderar och beskriver Vargas Llosa som en oslagbar romanbyggare…men också som en oslagbar journalistisk kommentator till det politiska skeendet.

Den framgångsrike unge peruanske författaren Santiago Roncagliolo menar att den kombinationen gör Vargas Llosa till en Nobelpristagare med ovanlig resning.
   Men på bloggar, youtube och twitter förekommer betydligt beskare kommentarer – reaktionär, snobb, medelmåttig…

Och den unge argentinske författaren Alan Pauls säger att han är helt likgiltig inför utnämningen.
 – Vargas Llosa, säger han,  är en åldrande litterär personlighet, som mer belönas för sin ihärdighet än för ett betydelsefull och fortfarande aktuellt litterärt verk.

Liksom en hel del andra är Alan Pauls också störd av Vargas Llosas politiska liberalism och hans aktiva deltagande i den politiska debatten på kontinenten.

En som definitivt inte gläds är Venezuelas president Hugo Chavez som beskriver Vargas Llosa som ”oligarkins penna”.
   Den nye Nobelpristagaren har alltid varit en politiskt polemisk figur. Men han passar inte riktigt in i någon enkel mall – vare sig den som högern eller vänstern vill stöpa honom i. Och vilket är viktigare – alla läser honom, även om många vänsteranhängare gör det i hemlihget… som om det inte var riktigt lämpligt.

Lars Palmgren för Kulturnytt i Santiago
lars.palmgren@sr.se       

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".